Dolar 34,4222
Euro 36,4476
Altın 2.846,82
BİST 9.425,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Çok Bulutlu
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Cts 13°C
Paz 15°C
Pts 15°C
Sal 17°C

Gaziantep’in ‘yerel ağzı’ kayıt altına alındı

Gaziantep’in ‘yerel ağzı’ kayıt altına alındı
19 Haziran 2023 10:31

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Gazikültür A.Ş. kentin kültürünün temel taşı haline gelen, Gaziantep ağzı ile yazılan hikayelerden oluşan “Anteplice Şirin Hanekler” adlı eseri okuyucuyla buluşturdu.

GAZİANTEP (İGFA) – Gaziantep Büyükşehir Beldiyesi, “Anteplice Şirin Hanekler” adlı kitabını yaymladı. 

Gülay Oğuztürk tarafından kaleme alınan eserde Gaziantep ağzını hikayeleriyle tozlu raflardan kurtarıp geleceğe taşınması amaçlandı.

Yazarın tanık olduğu olay ve olguları kayıt altına alan kitap; 457 sayfa, 52 hikaye ve sözlük kısmından oluşuyor.

Kitap, Panorama 25 Aralık Müzesi, Gaziantep Zeugma Müzesi ve Arkeoloji Müzesi Gazikültür mağazalarında, Türkiye çapında seçkin kitapçılarda ve Gazikültür’ün internet sitesi “magazagaziantep.com” internet sitesinde satışa sunuldu.

Kitabın yayın koordinatörlüğü Gazikültür Yönetim Kurulu Başkanı M. Hakan Tanrıöver, editörlüğü ise Gazikültür Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar tarafından yapıldı.

Gazikültür Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, Gaziantep’in geçmişten gelen köklü kültür birikimine değindi.

“Gaziantep şehir kültürünün temel taşlarından olan Gaziantep ağzı göz bebeğimizdir” diyen Prof. Dr. Yakar, “Gaziantepli meramını kendi öz kaynağından beslenen Gaziantep ağzı ile anlatır. Şehir kültürünü bu temel unsur ile korur ve yaşatır. Şehirde olup olmadığı fark etmeksizin Gaziantep kültürünü; Gaziantep ağzının kendisine has kelime, ifade, deyim ve atasözlerini kullanarak hem ayakta tutar hem de gelecek kuşaklara aktarır. Yazar, kitapta yer alan hikayeler aracılığıyla Gaziantep ağzını kayıt altına almayı amaçlamaktadır. Bununla birlikte hikayelerin karakterleri Gazianteplilerden oluşmaktadır. Gaziantep ağzının yanında şehir kültürü de hikâyeleri süslemektedir. Üstelik bu hikâyeler başkalarından duyulan sözler veya rivayetler değil, dikkatli bir gözlemci olan yazarın bizzat tanık olduğu olay ve olgular olması bakımından daha da değerlidir” diye konuştu.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.