Dolar 34,4208
Euro 36,3735
Altın 2.836,84
BİST 9.490,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Çok Bulutlu
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Cts 14°C
Paz 14°C
Pts 15°C
Sal 17°C

Yeni Ortak Tarım Politikası için Bursa’da toplanıldı

Yeni Ortak Tarım Politikası için Bursa’da toplanıldı
24 Eylül 2024 19:52

Türkiye Ortak Tarım Politikası Ağı 26 Bölgesel İzleme ve Değerlendirme Komitesi’nin toplantısı Bursa’da gerçekleştirildi.

BURSA (İGFA) – AB Tarım sektörünün hem yerel hem de küresel zorluklarla başa çıkmasını sağlamak amacıyla kabul edilen Yeni Ortak Tarım Politikası kapsamında Bursa’da gerçekleştirilen toplantıda, Avrupa Birliği’nin Ortak Tarım Politikası (OTP) çerçevesinde Türkiye’nin kırsal kalkınma programları konusundaki gelişimi ele alındı.

Ortak Tarım Politikası Ağı’nın genel amaçlarına dikkat çekilirken, Türkiye’de yaygınlaştırılması ve bölgelerin ihtiyaçlarına uygun stratejiler geliştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Bursa Vali Yardımcısı Salih Altun, tarımın ülkemizde GSYH içerisindeki payına baktığımızda bir düşüş gösteriyor olsa da, Türkiye ve AB ülkelerinde yakın rakamlar gördüklerini belirterek, “Tarıma bağlı sektörler ele alınacak olunursa bu rakam daha da yükselecektir. Çünkü tarım bütün sektörlerin ana tedarikçisi, ana üreticisi rolündedir. Tarımın önüne çıkan en önemli meselelerden biri de tarımsal işgücüdür. Klasik tarım işçiliği ile geçimi sağlayan kesimin düşmesinin sebebi, tarımsal verimliliğin artması ile beraber ortaya çıkmıştır. O işsizliği başka sektörlerdeki sorunu gideren bir durum olarak değerlendirmek daha faydalı olmuştur. Türkiye’nin AB üyeliği çerçevesi şeklinde gelişen Kırsal Kalkınma projelerinin gelişimi önemlidir. TKDK, Tarım ve Orman Bakanlığımızın şemsiyesi altında buluşup çok kıymetli teknik güzel çalışmalar üretiyorlar. Bakanlığımızın eğitimleri sayesinde çiftçilerimizin AB desteklerinden yararlanması bizleri mutlu etmektedir. Böyle bir program düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar ise, AB Yeni OTP ile uzun vadeli gıda güvenliğini sağlamak için; Akıllı, Sürdürülebilir, Rekabetçi, Dirençli ve Çeşitlendirilmiş bir tarım sektörüne geçişi amaçladığını belirterek, “Ortak Tarım projesi için AB bütçesinden 2021-2027 yılı için toplam 386 milyar Euro bir bütçe ayrılmıştır. Türkiye Ortak Tarım Politikası Ağı ile Ülkemizde tarım ve kırsal kalkınma programlarının; daha etkin uygulanması, daha iyi programlar geliştirilmesi, mevcut programlar arasında koordinasyonun sağlanması, paydaş katılımının artırılması, iletişim ve işbirliğinin teşvik edilmesi ve yenilikçi yaklaşımlarının benimsenmesi amacıyla kurulmuştur” diye konuştu.

Toplantı Tarım Reformu Genel Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Dr. Şenay Sevengör’ün sunumuyla devam ederken, katılımcılarla soru-cevap gerçekleştirildi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.