Dolar 35,1589
Euro 36,6283
Altın 2.971,42
BİST 9.916,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 8°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
8°C
Hafif Yağmurlu
Cum 9°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 11°C

Adalar Müzesi’nden yeni sergi

Adalar Müzesi’nden yeni sergi
22 Kasım 2024 13:57

Büyükada tarihi vapur iskelesinde Adalar Müzesi’nin yeni sergisi açıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İBB Miras ve İBB Kültür iş birliği ile açılan sergi, Yaman Alkan Koleksiyonu’ndan fotoğraflarla 20. Yüzyıl ortalarına, İstanbul’la birlikte Adalar’da da değişimin başladığı yıllara odaklanıyor.

İSTANBUL (İGFA) – Adalar, 19. Yüzyılın ilk yarısından sonra İstanbul’un sayfiyesi ve yakın turizm merkezi olarak önem kazandı. Bugün de büyük bölümü ayakta kalan sayfiye konutları ve oteller, Adalar’ın görünen yüzünü oluşturdu.

20. Yüzyılın ikinci yarısından sonra bir bölümü işlev değiştirmeye başlasa da, yüzyılın son çeyreğine kadar esas olarak durum değişmedi. Bodrum, Marmaris ve hatta Antalya keşfedilmemişti o yıllarda. Varlıklılar için Adalar gözde idi. İstanbul ile Adalar arasında mevsimsel “göç”lerin yaşandığı dönemdi. Önce Marmara kirlendi. Ardından Adalar’ın, o ünlü sayfiye konutları ve otelleri apartmanlaştı. İstanbul’un öteki sayfiye semtleri kadar olmasa da Adalar’ın yüzünün solmaya başladığı yıllar…

1964 ve 1974 zorunlu göçleri Adalar’ın renkli yaşamına da darbe vurdu.Bir bakıma ruhu da soldu Adalar’ın. 1950’li yıllarda, Adalar’ın görünen yüzünün kayıt altına alınması önem taşıyordu. Bugünle karşılaştırmak için. Neleri koruyup, neleri kaybettiğimizi anlayabilmek için.

Burgazadalı koleksiyoner Yaman Alkan son beş yıldır, Burgazada’nın görsel arşivini oluşturmak için durmaksızın çalışıyordu. Sergideki fotoğraflar ve görsel malzemeler onun arşivinden bir seçki sunuyor. 37 panodan oluşan sergi 2025 yılı boyunca da açık kalacak.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.