Dolar 34,4290
Euro 36,3113
Altın 2.838,27
BİST 9.389,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Çok Bulutlu
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Cts 14°C
Paz 14°C
Pts 15°C
Sal 17°C

Visa ve Mastercard’ın Yaptırım Uyguladığı Rusya’nın ‘Dünya’ ve ‘Barış’ Anlamındaki Kendi Ödeme Altyapısı: Mir

Visa ve Mastercard’ın yaptırım kararı alarak çekildiği Rusya’nın, ‘yabancı şirketlerden bağımsız Rus egemen ödeme alanı oluşturulması’ amacıyla …

Visa ve Mastercard’ın Yaptırım Uyguladığı Rusya’nın ‘Dünya’ ve ‘Barış’ Anlamındaki Kendi Ödeme Altyapısı: Mir
7 Mart 2022 00:24

Visa ve Mastercard’ın yaptırım kararı alarak çekildiği Rusya’nın, ‘yabancı şirketlerden bağımsız Rus egemen ödeme alanı oluşturulması’ amacıyla daha önce kurmuş olduğu bir yerli ödeme alt yapısı bulunuyor. 

Bu içeriğimizde ‘Mir’in ne zaman ve nasıl kurulduğundan bahsediyoruz.

Dünyanın en büyük ödeme altyapılarından olan Visa ve Mastercard, Ukrayna işgali sebebiyle Rusya’daki operasyonlarını durdurduklarını açıkladı.

Karar, şüphesiz ki Rusya’nın bankacılık sistemini derinden etkileyecek…

Peki Rusya’nın daha önce kurduğu ödeme altyapısı devlerin yokluğunu giderebilir mi? “Mir”, dünya ve barış anlamına geliyor.

İçerisinde olduğumuz günlerdeki gibi yine Ukrayna ile olan kriz 2014 yılında Rusya’nın ABD ile ilişkilerin bozulmasına ve yaptırımlarla karşı karşıya kalmasına sebep oldu.

Bu yaptırımların bir parçası olarak bugün olduğu gibi Visa ve Mastercard, o zaman da Rusya’ya yaptırım kararı aldı.

Yaptırımlar sonucunda Rus Merkez Bankası bünyesinde yerel bir kredi kartı ödeme altyapısı kurulması kararı alındı. Adı ise Mir oldu.

Mir sisteminde çalışan ilk kartlar Aralık 2015’te piyasaya sürüldü. 

Rusya’nın önde gelen bankası Sberbank tarafından Ekim 2016’da kullanılmaya başlandı.

2016 yılı sonunda 64 banka tarafından 2 milyona yakın Mir kartı çıkarıldı ve Kasım 2019’a kadar bu sayı 70 milyona yükseldi.

Bu sistem oldukça önemli bir iç mesele olarak değerlendirildi ve pazar payının artırılması amacıyla çeşitli devlet destekleri uygulanmasına karar verildi.

Yayınlanan mevzuatlarla memurlar, emekliler, işsizlik ve bütçe ödemeleri gibi nakit akışlarının yalnızca Mir Kart’a aktarılması yönünde yaptırımlar uygulandı.

Kendi sitesinde, ‘Kartlarının diğer kart markaları ile aynı işlevselliğe sahip olduğu ancak hizmet ücretlerinin uluslararası ödeme sistemlerinin kartlarından daha düşük olduğunu’ belirtiliyor.

Rusya merkezli ve Rus iştiraki olan yabancı şirketler arasında pek çok şirket tarafından kabul gördü.

İlk çıktığında maliyetler sebebiyle bankaların Mir’i kullanma konusunda isteksiz olduğu basına yansımıştı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, 2017’de Moskova’ya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Rusya’daki ödeme sistemi Mir’in Türkiye’de de altyapısının oluşturulması önerisini gündeme getirmişti.

Aradan geçen süre zarfında İş Bankası 2019’da Mir markalı kartları tüm bankamatik ve üye iş yerlerinde kabul etmeye başlamış, Rusça konuşulmayan ülkeler arasında Türkiye böylelikle Mir kartların kullanılabildiği ilk ülke olmuştu.

Mir Türkiye’de Ziraat Bankası ve Vakıfbank gibi diğer bazı bankalar tarafından da kabul görmüş durumda.

Öte yandan Türkiye’nin de Rusya’nın Mir’i gibi Troy adında yerli ödeme alt yapısı bulunuyor.

Türkiye’nin ilk ve tek yerli ödeme sistemi Troy, 2015’te Bankalararası Kent Merkezi tarafından kurulmuştu. 

Kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kart hizmeti sunan Troy 2017’de Discover Card ağı ile dünya genelinde kabul edilmeye başlamıştı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.