Çocukları “Çöpü Sıfırlamaya” Teşvik Etmek İçin Geliştirilen Yeni Mobil Oyun
Çocukları “Çöpü Sıfırlamaya” Teşvik Etmek İçin Geliştirilen Yeni Mobil Oyun DP World Yarımca, Çöpüne Sahip Çık Vakfı ile birlikte çocuklar …
Çocukları “Çöpü Sıfırlamaya” Teşvik Etmek İçin Geliştirilen Yeni Mobil Oyun
DP World Yarımca, Çöpüne Sahip Çık Vakfı ile birlikte çocuklar arasında geri dönüşüm ve atık yönetimi bilincini artırmayı amaçlayan Çöpü Sıfırla mobil oyunu tasarladı.
“Çöpü Sıfırla” oyununu oynayan çocuklar, süper kahraman Atıkcan’ın rehberliğinde cam, çöp, metal, kâğıt ve plastik atık türlerini nasıl azaltacaklarını ve sınıflandıracaklarını öğrenecekler. Atıkcan, oyuncular şehri temizlemeye hazırlanırken çocuklara nasıl oynayacaklarını göstererek, oyunun her aşamasında eğitici ipuçları verecek.
Gerçek yaşam alanları sanal ortamda temizleyecekler
Ev, park, okul, deniz ve liman gibi gerçek yaşam alanlarının temizlendikçe daha da parlaklaştığı etkileşimli bir sanal şehre sahip olan mobil oyunda, temizlenen alanlar temizlenmeyen alanlarla karşılaştırılacak ve çocukların farkı gözlemlemesini sağlayacak. Oyun sonunda oyuncular topladıkları toplam çöp miktarına göre puan kazanacak ve oyun seviyelerini buna göre ilerletecek.
DP World Yarımca ile üç yıldır devam eden Çöpüne Sahip Çık Vakfıortak girişimi Çöpüme Sahip Çıkıyorum projesi kapsamında yaratılan mobil oyunda asıl amaç, oyunu oynayan çocukların davranışlarında dönüşüm sağlamak ve atık yönetimi konusunda farkındalık yaratmak.
Çöpüme Sahip Çıkıyorum Projesi 2019 yılında Kocaeli’nin Körfez ilçesinde başlatıldı ve daha sonra valilik ile yapılan çalışmalar ile tüm il genelinde yaygınlaştırıldı. Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından tasarlanan eğitim materyalleri yardımıyla 800 öğretmen ve 10.000 öğrenciye sürdürülebilir tüketim, atık azaltma ve geri dönüşüm konularında eğitim verildi. Projenin Kocaeli’nde 30.000 öğrenciye ulaştırılması hedefleniyor.
“Denizlerimizi ve çevreyi korumak için üzerine düşeni yapmaya kararlıyız”
“Kocaeli genelindeki okullarda yürüttüğümüz eğitici faaliyetlerin sadece çocuklarda değil, aileleri ve okul personeli arasında da atık davranışlarında umut verici bir değişime yol açtığını gördük” diyen DP World Yarımca CEO’su Kris Adams şunları söyledi: “Bu oyunun dünyamız için daha temiz bir gelecek sağlamak ve genç nesillere farkındalık aşılamak ve iyi uygulamaları teşvik etmek için bu olumlu etkiyi artıracağına inanıyoruz. DP World Yarımca, Impact2030’un bir üyesi olarak, Birleşmiş Milletler ‘in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında yer alan Amaç 14: Sudaki Yaşam kapsamında okyanuslarımızı ve çevreyi korumak için üzerimize düşeni yapmaya kararlıyız. DP World Yarımca olarak, Çöpüme Sahip Çıkıyorum projesi iş birliğiyle ofislerimizde de kullanılan plastik miktarını azaltarak işyerlerimizi de dönüştürdük. Masa altı atık kutularını geri dönüşüm kutuları ile değiştirerek çalışanlarımıza termos kupa dağıtırken, plastik bardak ve şişe suları ortadan kaldırmak için ofislere su sürahileri yerleştirdik.”
“Çocuklar geri dönüşümü önemini biliyor”
“Yaptığımız araştırmalar herkesin, özellikle de çocukların geri dönüşümün önemini, çöplerin ve geri dönüştürülmeyen atıkların çevreye nasıl zarar verdiğini bildiğini gösteriyor.” diyen Çöpüne Sahip Çık Vakfı Genel Müdürü Emrah Bilge, şunları söyledi: “Önemli olan sahip olduğumuz bilgiyi bir alışkanlık ve yaşam biçimine dönüştürmek. Sonuç olarak, çocukların ve gençlerin uygun davranışı edinebilmeleri için bu bilgileri olumlu, etkileşimli ve keyifli bir şekilde tekrarlamaları kritik öneme sahip. Bu değişimin toplum genelinde tüketim ve israf davranışı açısından daha büyük bir kültürel değişime katkıda bulunmasını bekliyoruz.”
Çöpü Sıfırla mobil oyunu DP World Yarımca ve Çöpüne Sahip Çık Vakfı tarafından 8 yaşın üzerindeki çocuklar için uzmanlar tarafından geliştirilen masa oyunu versiyonu temel alınarak geliştirildi.
İngilizce ve Türkçe dil seçenekleriyle tüm oyun mağazalarında ücretsiz olarak indirilebilen “Çöpü Sıfırla” mobil oyunu, çocukların kendi atık sıfırlama bilinçlerini geliştirirken, aynı zamanda çevremize nasıl katkıda bulunacaklarını öğrendikleri olumlu içeriklerden oluşuyor. Uygulama kullanmak için herhangi bir kişisel bilgi istenmediği gibi indirmek için kullanıcı kaydı da gerekmiyor.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı