Dolar 35,1951
Euro 36,6989
Altın 2.961,00
BİST 9.916,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 9°C
Paz 10°C

Gemlik’te hukuk konuşuldu

Gemlik Kent Konseyi Gençlik Meclisi, düzenlediği “Hukuk Söyleşi”sinde Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Av. Gürkan Altun, Bursa Barosu Başkanı Av …

Gemlik’te hukuk konuşuldu
19 Mart 2022 06:09

Gemlik Kent Konseyi Gençlik Meclisi, düzenlediği “Hukuk Söyleşi”sinde Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Av. Gürkan Altun, Bursa Barosu Başkanı Av. Metin Öztosun ve Bursa Barosu Başkan Yardımcısı Av. Aslı Evke Yetkin’i Gemlik’te ağırladı.

Cemil Meriç Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programa Gemlik Belediye Başkan Yardımcısı Av. Mert Dimili, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve MHP ilçe başkan ve yöneticileri, Meclis üyeleri, Gemlik Kent Konseyi Başkanı Gürhan Çetinkaya, daire müdürleri, gençlik kolları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile Hukuk Fakültesi öğrencileri ve çok sayıda Gemlikli katıldı. Programın moderatörlüğünü ise Av. Tuna Üst üstlendi.

“Hukuk üstünlüğü bizlerin çabaları ile tecelli edecek”

Gemlik Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Deniz Gül, ekip arkadaşlarına ve projeyi destekleyen belediye birimlerine teşekkür ederek başladığı konuşmasında “Bu programı Gemlikliler ve ilçemizde bulunan Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğrenci olan arkadaşlarımızın bilinçlenmesi, adalet ve hukukun üstünlüğünü daha iyi anlatabilmek için gerçekleştiriyoruz” dedi. Gül’den sonra söz alan Gemlik Kent Konseyi Başkanı Gürhan Çetinkaya ise “8 Mart’ta Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konulu bir organizasyon gerçekleştirmiştik. Sevgili Gençlik Meclisimiz çalışmaya devam ediyor. Hukukun hepimize her zaman gerekli olduğunu belirtiyorum” dedi. Son olarak söz alan Gemlik Belediye Başkan Yardımcısı Av. Mert Dimili ise “Sayın Gürkan Altun, Bursa Barosu başkanlığı dönemindeki duruşunu, Barolar Birliği Başkan Yardımcılığı ve Başkanlar Divanı üyeliği ile süsledi. Bizleri hiçbir etkinlikte yalnız bırakmıyor. Kent Konseyi Gençlik Meclisimize de yaptığı başarılı çalışmalara kattığı ivme için teşekkür ediyorum. Siyasetin içerisinde olsak da hukukçuyuz. Babam ve ağabeyim dolayısıyla aile mesleğim olan hukukçuluktan her zaman gurur duydum. Dolayısıyla Gemlik’te ve Türkiye’de hukukun üstünlüğünün tecelli etmesi de bizim çabalarımızla mümkün olacaktır. Siyasi görevlerimiz sonunda mesleğimize döneceğiz. Genç hukukçu arkadaşlarımıza adaletin tecelli etmesi için çaba sarf etmeleri ve savunma hakkının kutsallığı için görevlerinde daima iddialı, araştırıcı ve kararlı olmalarını tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.

Programın moderatörlüğünü üstlenen genç avukat Tuna Üst, Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nin hukuk konulu bir program düzenlediği için oldukça mutlu olduğunu söyledikten sonra konuşmacıları yerlerine davet etti.

“2002 ile 2021 yılları arasında 7 bin 71 kadın öldürüldü”

İlk konuşmacı olan Aslı Evke Yetkin, ““Bursa Barosu olarak kadın alanında önemli ve etkili çalışmalar yapıyoruz. Kadın Hakları ve Adli Yardım Merkezlerimiz var. Sorun hem ideolojik hem de sistemsel” dedi.

Yetkin konuşmasını şöyle sürdürdü: “2021 yılında erkekler tarafından 280 kadın öldürüldü. Bu istatistikler yasanın etkisiz kaldığını ortaya koyuyor.2022 yılının ilk iki ayında 98 kadın hayattan koparıldı. 2021’de öldürülen 280 kadının 124’ü evli olduğu erkek, 37’si birlikte olduğu erkek, 24’ü tanıdık bir kişi, 21’i eski eşi, 16’sı akrabası, 13’ü eskiden birlikte olduğu erkek, 13’ü babası, 11’i oğlu, 6’sı kardeşi, 3’ü tanımadığı bir kişi, biri de kendisini takip eden bir erkek tarafından öldürüldü. 7 kadın da şüpheli şekilde ölü bulundu. 2002 ile 2021 yılları arasında 7 bin 71 kadın erkekler tarafından öldürüldü. 2021 yılında en az 175 kadın işçi, iş cinayetleri sonucunda yaşamını yitirdi. Tablo çarpıcı ve dehşet verici. 8 Martlarda ön plana çıkan konu kadına yönelik şiddetin sona ermesi. Çünkü yaşam hakkı, en temel insan hakkı ve kadınlar güvende değiller.”

“Hukuk tarihini avukatlar yazar”

“Avukatlık, adaleti, hukuksuzluğu, dünyayı, kadını, çocuğu dert edinme mesleğidir. Bununla, kendimizi donatarak başa çıkacağız. Çalışkan olacağız. Haklarımızı tam olarak bileceğiz” diyen Bursa Barosu Başkanı Av. Metin Öztosun da “Mesleğimiz itiraz mesleği. Yeni başlayacak arkadaşlarımıza söylüyorum. Bu mesleğe bakın ama yüreğiniz kaldırmayabilir. Şimdiye kadar kitaplarda gördüğünüz, televizyonda izlediğiniz şeyler vardır. Onlarla siz hemen her gün karşılaşacaksınız. Hukuk dediğimiz şey, adalet amacına yönelmiş olarak pratik ihtiyaçları karşılamak ve düzeni sağlamak için hazırlanmış kurallar bütünüdür. Dünyanın her tarafında adalet hizmetiyle alakalı mahkemeler, savcılar, avukatlar var. Ama ülkeleri adil yapan, hukuk tarihini yazan avukatlardır. Avukatlar duvarlara toslar, emniyetlerden geri çevrilir, müvekkiline ulaşması engellenir. Müvekkili ile özdeşleştirilir, hakarete, tehditlere ve bazen kurşunlara maruz kalır. Eğer itiraz etmezsek avukatlık kupkuru bir hal alır ve mesleğimiz iktidarların çok sevdiği teknik bir hale gelir” şeklinde konuştu.

“Barolar hukukun üstünlüğünü korumak için varlar”

Son olarak söz alan Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Gürkan Altun ise “Gemlik bizim için çok önemli bir yer. Bursa Barosu için önemli katkıları olan, yolumuzu aydınlatan insanlarımız ve kayıplarımız var Gemlik’te Özgür Aksoy’u 4 Temmuz 2017’de, Cengiz Göral’ı ise 3 Temmuz 1979’da kaybettik. Her ikisi de Gemlikliydi, her ikisi de hukuk insanıydı, güzel insanlardı. O yüzden Gemlik her davette koşa koşa geldiğimiz, bulabildiğimiz bir kişiye bile meramımızı anlatmaya çalıştığımız bir yer” dedi.

Altun şöyle konuştu: “Düşündüğümüzde avukatlar ve barolar neden var? Hukuk devletinin, demokrasinin, insan haklarının, yaşanabilir bir çevrenin, doğanın, istismar edilen çocukların, şiddete uğrayan kadınların, toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinin, iş cinayetlerine kurban gidenlerin, adil yargılanmanın her aşamasında yurttaşın sesi, adalete erişimde hak mücadelesinin yılmaz savunucuları avukatlar, onların örgütlü gücü barolardır. Barolar, adil yargılanma hakkını, hukukun üstünlüğünü, hak ve özgürlükleri, mesleğin onurunu ve meslektaşları korumak için varlar.”

Programda Hukuk Fakültesi öğrencileri ve katılımcıların konuşmacılara sorular sorması ve çiçek takdimi ile sona erdi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.