Dolar 35,6276
Euro 36,9410
Altın 3.123,31
BİST 10.016,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 12°C
Cts 13°C

Fabrikalar güneş ve rüzgâr enerjisine odaklandı: 2 yılda amorti ediyor

Rüzgâr ve güneş enerjisi yatırımlarına sağlanan teşvikler nedeniyle Tekirdağ’ın ilçelerinde bu alana yönelmek isteyen fabrikaların sayısı arttı …

Fabrikalar güneş ve rüzgâr enerjisine odaklandı: 2 yılda amorti ediyor
21 Mart 2022 13:06

Rüzgâr ve güneş enerjisi yatırımlarına sağlanan teşvikler nedeniyle Tekirdağ’ın ilçelerinde bu alana yönelmek isteyen fabrikaların sayısı arttı. Yatırımın üretilen enerjiyi satarak iki yılda kendini amorti etmesi ise fabrika sahiplerini cezbediyor.

TEKİRDAĞ (İGFA)- Sağlanan teşvikler hakkında bilgi veren Gayrimenkul Danışmanı Gülcan Altınay, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, rüzgâr ve güneş enerjisi yatırımlarına KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti gibi mevcut desteklerin kapsamını genişleterek, güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten lisanssız faaliyetler kapsamındaki yatırımların dördüncü bölge desteklerinden yararlanmasının önünü açtıklarını açıklamıştı. Güneş ve rüzgâr enerjisi yatırımcılarına KDV istisnası ve gümrük vergisine ilave olarak yüzde 30 oranında vergi indirimi, 6 yıl boyunca sigorta prim işveren hissesi desteği sağlanıyor. Dördüncü bölge kapsamına girmek demek bu teşviklerin çoğundan yararlanmak demek. Tekirdağ Çerkezköy, Kapaklı ve civar bölgesindeki fabrika sahipleri dördüncü bölge kapsamına giriyor. Bu gelişmelerden ötürü Tekirdağ’ın ilçelerinde rüzgâr ve güneş enerjisi yatırımı yapmak isteyenleri sayısı arttı” dedi.

“GÜNEŞ PANELİ DÖŞETİYORLAR”

Son dönemde bu alana yönelmek isteyenlerin sayısının arttığını aktaran Altınay, “Birçok yatırımcı güneş ve rüzgar enerjisine odaklandı. Bu kapsamda birçok talep alıyoruz. Örneğin bir müşterimiz mevcuttaki 12 bin metrekare kapalı alandaki fabrikasının çatısına güneş panelleri döşetmek için krediye başvuruda bulundu. Bu yatırımın maliyeti ona 15 milyon TL olarak çıktı. Devlet, düşük faiz oranıyla kredi veriyor. Böylelikle güneş ve rüzgâr enerjisinin satarak iki yılda yapmış olduğu 15 milyon TL’lik yatırımı amorti edecek. Devlet aslında yapmış olduğu teşviklerle dördüncü bölgedeki olan yerlere neredeyse bu yatırımın büyük bir çoğunluğunu hibe etmiş oluyor” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.