“Feminist+ Dayanışma” Söyleşisi ile Devam Ediyor
Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi (SU Gender), “#DayanışmaYaşatır” başlığıyla mart ayı …
Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi (SU Gender), “#DayanışmaYaşatır” başlığıyla mart ayı etkinliklerine devam ediyor. 23 Mart Çarşamba günü 19.00-21.00 saatleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek olan “Feminist+ Dayanışma” isimli söyleşide Arlene Voski Avakian, Cynthia Enloe, Deniz Kandiyoti, Shaharzad Akbar konuşmacı olarak yer alıyor.
Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi (SU Gender), her yıl olduğu gibi bu yıl da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle tüm aya yayılan etkinlik ve konferanslar düzenliyor. Bu yıl “#DayanışmaYaşatır” başlığıyla gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında 23 Mart 2022, Çarşamba günü 19.00-21.00 saatleri arasında çevrimiçi (online) olarak “Feminist+ Dayanışma” söyleşisi düzenlenecek. Ayşe Gül Altınay’ın kolaylaştırıcılığını yapacağı çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek söyleşide Arlene Voski Avakian, Cynthia Enloe, Deniz Kandiyoti, Shaharzad Akbar konuşmacı olarak yer alıyor.
Seminerde ele alınacak konular arasında “Feminist+ dayanışmadan ne anlıyoruz ve günümüz (feminist) siyasetindeki yerini nasıl görüyoruz?”, “Bize en çok ilham veren feminist+ dayanışma örnekleri neler?” “Dayanışma – özellikle de feminist+ dayanışma – bizi kişisel ve kolektif olarak nasıl dönüştürüyor?”, “Dayanışma pratiklerinin ve kavramının geleceğini nasıl görüyoruz?” yer alıyor.
Feminizmde dayanışma farklı yönleriyle ele alınacak
“Aslan Kadının Mirası” adıyla Türkçeye çevrilen kitabı gibi feminizm üzerine birçok kitabı bulunan Emeritus Arlene Voski Avakian, Massachusetts Amherst Üniversitesi Kadın, Toplumsal Cinsiyet, Cinsellik Çalışmaları bölümünün kurucusu ve eski başkanı.
Massachusetts’teki Clark Üniversitesi’nde Araştırma Profesörü olan Cynthia Enloe, Türkçeye “Manevralar Kadın Yaşamının Militarize Edilmesine Yönelik Uluslararası Politikalar” adıyla çevrilmiş kitabının yanı sıra ataerkillik ve feminizm üzerine birçok esere sahip.
Londra Üniversitesi Doğu ve Afrika Çalışmaları Okulu’nda Kalkınma Çalışmaları alanında Emeritus Profesördü Deniz Kandiyoti ise ataerkillik ve erkek egemenliği analizlerine önemli teorik katkılarda bulunmuş bir isim. Türkiye, Sovyetler sonrası Orta Asya ve Afganistan üzerine çalışmalar yaparak Müslüman dünyasında devlet, toplumsal cinsiyet ve iktidar üzerine birçok çalışması bulunuyor.
Afganistan kökenli insan hakları aktivisti olan Shaharzad Akbar’ın ise alanına yönelik, medya ve kültür ve gençlik seferberliği alanlarında birçok çalışması bulunuyor.
Seminerin katılımcıları farklı perspektif ve uzmanlık alanlarından feminist dayanışma konusunu ele alacaklar. Herkesin katılımına açık olarak seminere aşağıdaki linkten kayıt yapılabilir.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı