Dolar 35,1951
Euro 36,6989
Altın 2.961,00
BİST 9.916,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 9°C
Paz 10°C

CHP’li Gaytancıoğlu: “Sit alanındaki taş ocağına kim ruhsat verdi?”

Kızkapan Köyü’nde 8 Nisan 2022 Cuma günü saat 14.00 sıralarında taş ocağında patlatma yapılması sonucu, başta Kızkapan olmak üzere Karahisar ve …

CHP’li Gaytancıoğlu: “Sit alanındaki taş ocağına kim ruhsat verdi?”
13 Nisan 2022 09:45

Kızkapan Köyü’nde 8 Nisan 2022 Cuma günü saat 14.00 sıralarında taş ocağında patlatma yapılması sonucu, başta Kızkapan olmak üzere Karahisar ve Karlıköy’de de patlama sesleri vatandaşların tedirgin olmasına yol açmıştı.

Erdoğan DEMİR / Keşan Postası /EDİRNE İGFA- CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ve CHP Keşan İlçe Başkanı Recep Pekcan ve Keşan Postası Genel Yayın Yönetmeni Erdoğan Demir ile birlikte Kızkapan Köyü’ne giderek bu patlatma ile ilgili bilgiler almaya çalıştı. Kızkapan Köyü Muhtarı Selahattin Arslan ile birlikte söz konusu taş ocağına giden Gaytancıoğlu ve Pekcan burada incelemelerde bulunarak açıklama yaptı.

OCAĞIN SİT ALANINDA BULUNDUĞU ÖĞRENİLDİ

Muhtar Selahattin Arslan, köy muhtarlığına 04. 11.2021 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nce gönderilen yazıda Kızkapan 200/2 parsel ve Karahisar 180/1 parselde söz konusu yer alan taş ocaklarının bir kısmının 1.Derece Sit Alanı’nda olduğunu ve bu tapuların tapu kütüğü beyanlar hanesine Bir Kısmım 1.Derece Sit Alanı’nda kalmaktadır ibaresinin konulmasının kendilerine bildirildiğini belirtti.

Bu açıklama ve belgeler ışığında 1.Derece Sit alanında bulunan bu yerlere nasıl taş ocağı ruhsatı verildiği de akla gelen ilk sorulardan oluyor.

TAŞ OCAĞINDA AÇIKLAMALAR

Muhtar Selahattin Arslan, patlatma ile ilgili olarak “Patlatma olduktan sonra jandarmayı aradım. Jandarmaya böyle bir bilgileri olup olmadığını sordum. Bana böyle bir yazı gelmişti dediler. Ama bu yazıyı bana ne jandarma ne de patlatmayı yapacak şirket de iletmedi.” dedi.,

GAYTANCIOĞLU, “BU ALANA NASIL TAŞ OCAĞI RUHSATI ALINMIŞ ÇOK İLGİNÇ”

Taş ocağı alanında konuşan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, burada çok soru işareti olduğunu belirterek, “Sağolsun sayın muhtarım duyarlı davrandı. Bizlerle bu bilgileri paylaştı. Kendisi burada yaşıyor köyün her türlü geleceğini düşünmek zorunda. Komşu köy Karahisar ile birlikte ortak bir SİT alanının üzerindeyiz. Zaten tescilli bir SİT alanı burası. Buraya bir taş ocağı izni alınmış ama 10 yıl önce alınmış, ruhsat süresi de bitiyor. Şimdi alel acele neden böyle bir patlatma yapılıyor. Muhtarımıza da haber vermeden bir patlatma yapılmış. Ocakta çalışmış belli oluyor. Bizim de aklımıza hemen FSRU Doğal Gaz Limanı’na taş getirmek için mi burası çalıştırılmak isteniyor soru işareti var. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü yazı yazmış muhtarlığımıza ve demiş ki burası 1.derece SİT alanıdır diyor. Burasının bir kısmı SİT alanına giriyor ama yasalar şöyle diyor. İlişkisi varsa içinde ise tamamı SİT alanıdır anlamına geliyor. Bizde bugün ilçe başkanımız ve muhtarımızla birlikte gelerek yerinden tespit yapmak istedik. Girişte asılı olan tabela da yeni asılmış, tabela yepyeni bir tabela tabela diyor ki biz burada yasal işler yapıyoruz. Hayır bize göre yasal işler yapılmıyor. Çünkü burası alel acele neden çalıştırılmak isteniyor. FSRU Limanı için biliyorsunuz ki Keşan’daki Yeni Mahalle de eski bir taş ocağı çalıştırılmak istendi. Halkın tepkisiyle o taş ocağı bayrama kadar çalışacak ondan sonra iptal olacak. Peki taş nereden bulunacak buna tabi ki en yakın yer yani vahşi bir doğa katliamı yaşıyoruz. Yani çevrenin güzelliğini niye kullanmak istemiyoruz. Neden sürdürülebilir bir kalkınmayı gerçekleştirmiyor bizi yönetenler. Neden doğanın en güzel yerlerini katletmeye çalışıyorlar. Buralar korunması gereken yerler, buradaki taşı alacaksın da ne olacak. Buradaki doğayı katledeceksin de ne olacak. Tepedeyiz bakın bütün güzellikleri görüyoruz. Biz bunlara karşıyız. Bu işin peşini bırakmayız. Öncelikle TBMM’de bu konuyu gündeme getireceğim” dedi.

“PEKCAN DOĞA KATLİMALARINA SON VERİLMELİ”

CHP Keşan İlçe Başkanı Recep Pekcan da Keşan’daki Belkoop taş ocağının ardından Kızkapan daki bu taş ocağında dinamitle patlama yapılmasının yanlış olduğunu belirterek, Keşan ve Saros’da ki bu çevre felaketlerinin durdurulması gerektiğini belirtti.

“TABELADAKİ İLGİNÇLİK!”

Ocak çıkışında şirket tarafından asılan tabela önünde duran ve tabela üzerindeki görselin yeni asıldığını belirten Gaytancıoğlu, tabelada 27 Nisan 2022 tarihinde sona erecek taş ocağının ait olduğu firmanın Selkar Kaolen Zeolit Maden İşletmeciliği Ltd.Şti’ye ait olduğu yazıyordu.

Yeni görselle kaplanan tabelada bu firmanın isminin yer aldığı görselin yapıştırma olduğunu fark eden Gaytancıoğlu, bu etiketi kaldırdığında altta Batı Madencilik San. ve Tic.Ltd.Şti ismi çok açık ve net olarak görüldü.

Gaytancıoğlu burada yaptığı açıklamada “Belki devir teslim de yeni yapılmış olabilir. Bu işin peşini bırakmayacağız tabi. 27 Nisan’dan sonra burası çalıştırılamaz, burası 1.sınıf SİT alanı, Kültür ve Turizm İl Müdürü’nü aradım. Bana böyle bir yazı yazdık muhtarlığa gönderdik dedi. Bir tespit yapacaklar. Bilirkişi buranın SİT alanı olduğunu tescillemesi lazım. Çünkü biz gördük her taraf ağaç içerisinde zaten. Buranın korunması gerek, dolayısıyla bu tabelanın neden bu şekilde el değiştirdiğini ve sonrasında neler olacağını hep birlikte göreceğiz. Ama hiç bir şey yapılamaz normalde. 2012 yılında SİT alanı olan bu yere nasıl ruhsat alınmış bunu da sormak lazım. Buradan alınacak taş, FSRU’da kullanılacak bir taş değil. ” dedi.

“DEPREM OLUYOR SANDIM”

Kızkapan Köyü’nde patlamayı hisseden vatandaşlardan biri olan Tahir Güngör’de patlama olduğunda deprem oldu gibi ürktüğünü ve patlama ile evinin de sarsıldığını ve çok korktuğunu da belirtti.

OCAK İŞLETMECİSİ ABDULLAH YAPICI KEŞAN POSTASI’NA AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Bu gelişmelerin ardından Selkar Kaolen Zeolit Maden İşletmeciliği Ltd.Şti’nin bu ocağını çalıştıran ve işletmecisi olan Keşanlı işletmeci de bizlere ulaşarak yaşananlarla ilgili olarak şirketi adına bir açıklama yapmak istediğini belirtti.

Sorumlu ve etik gazetecilik ilkeleri doğrultusunda Sitemiz Genel Yayın Yönetmeni Erdoğan Demir, bu firmanın Keşanlı işletmecisi Abdullah Yapıcı ile görüştü.

PATLATMA GEREKLİ YASAL İZİNLER ALINARAK YAPILMIŞTIR

Yapıcı öncelikle 8 Nisan 2022 Cuma günü saat 14.10 sıralarında Kızkapan Köyü’nde patlatma yapıldığını beyan ederek, “Buranın maden ruhsatı ve patlatma ruhsatı Selkar Kaolen Zeolit Maden İşletmeciliği Ltd.Şti’ye aittir. Patlatma ile ilgili Keşan Kaymakamlığı ve jandarmaya gerekli izin yazıları verilmiş olup, tüm güvenlik önlemleri alınarak patlatma gerçekleştirilmiştir. ” şeklinde konuştu.

RUHSAT 2 EYLÜL 2026’YA KADAR UZATILDI

Yapıcı, bu ocağın ruhsatının 2 Eylül 2026 yılına kadar uzatıldığını da hatırlatarak “Bu uzatma 2021 Temmuz ayında Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan müracaatla 27 Nisan 2022 ruhsat bitim tarihi tüm izinleri alınarak 2 Eylül 2026 tarihine kadar uzatılmıştır. ” dedi.

OCAĞIMIZ DOĞAYI ETKİLEMİYOR VE ZARAR VERMİYOR

Konuşmasına maden sahasında doğayı etkileyecek ve zarar verilmeyecek çalışmalar yapılmaktadır diyerek devam eden Yapıcı “Burada hiç bir ağaca zarar verilmemiştir ve bundan sonra da verilmeyecektir. Maden sahasındaki sınıf Kaolen maddesidir. Kaolen taşı işlenerek tarım, ilaç, kağıt vb sanayide kullanılmaktadır. Bitkilerde kullanılan bu ürün tamamen doğa dostudur. Eskiden ülkemiz bu madeni ithal ederken yerli maden sahaları açılarak ithalatın önüne geçilip, hatta ihracata başlanılmıştır.

Türkiye’de Kaolen taşı üreten 4 maden sahasından biri de Kızkapan’da işletmekte olduğumuz ocaktır” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.