Dolar 34,4222
Euro 36,4476
Altın 2.846,82
BİST 9.425,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Çok Bulutlu
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Cts 13°C
Paz 15°C
Pts 15°C
Sal 17°C

Dijitalleşen moda sektöründe gençler için fırsat var

Moda sektörünün dijitalleşmesiyle birlikte 3 boyutlu tasarım programlarının kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Sektörde 3D tasarım yapabilen …

Dijitalleşen moda sektöründe gençler için fırsat var
22 Ağustos 2022 12:06

Moda sektörünün dijitalleşmesiyle birlikte 3 boyutlu tasarım programlarının kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Sektörde 3D tasarım yapabilen tasarımcılara ihtiyaç artıyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Evrim Büyükaslan Oosterom, bu alanda uzman gereksiniminin tasarımcı adayları için büyük bir fırsat olduğunu söylüyor.

Moda sektöründe 1980’lerden bu yana en ve yükseklik olmak üzere iki boyutlu tasarım yapmaya imkân tanıyan programlar kullanılıyordu. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte giderek popülerliği artan 3 boyutlu tasarımlarda ise derinlik de sürecin bir parçası oldu ve özellikle pandemi sürecinin hızlandırdığı dijitalleşmeyle beraber 3D tasarım önem kazandı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Evrim Büyükaslan Oosterom, sektörde 3D tasarım programları kullanabilecek yetkinliğe sahip çalışan eksikliğinin, tasarımcı adayları için büyük bir fırsat olduğunu dile getirdi.

Markalar 3D tasarım bilen tasarımcı bulmakta zorlanıyor

Son dönemde dijital defileler, metaverse, NFT akımları gibi teknolojik gelişmeler de 3D alanında donanım sahibi uzman gereksinimini daha da artırdı. Moda sektöründe bir kırılma noktasının yaşandığını söyleyen Büyükaslan Oosterom, “İki boyutlu tasarım programları artık neredeyse herkes tarafından kullanılıyor. Sektörün ihtiyacı olan 3D programları kullanabilen tasarımcı sayısı ise henüz çok yetersiz. Giderek büyüyen moda sektöründe bu alanda yetişmiş işgücü ihtiyacı artıyor ve markalar uzman bulmakta zorluk çekiyor. Moda sektörü önü açık bir sektör ve tasarımcı adaylarının bu fırsatı geç olmadan görmesi gerekiyor” açıklamasında bulundu.

‘3D tasarım programları numune ihtiyacını azaltıyor’

Kıyafetlerin kalıplarının oluşturulduğu 3D modelleme programları, vücut ölçülerinin istenildiği gibi değiştirildiği 3 boyutlu mankenler üzerinde kıyafetin simülasyonunu görmeye olanak tanıyor. Tasarımların farklı renk, kumaş, aksesuar seçeneklerini de saniyeler içinde mankenler üzerinde görme imkânı tanıyan bu programlar, bu sayede numune üretimine gereksinimi ve tasarımda karar verme sürecini azaltıyor.

Dijital dosya transferi yapmanın bir numuneyi kargolamaktan çok daha kolay, ucuz ve hızlı olduğunu söyleyen Büyükaslan Oosterom, birçok büyük moda markasının üreticilerine 3D tasarım programlarını kullanma zorunluluğu getirdiğinin altını çizdi.

3D tasarım yetkinliği uluslararası kapıları aralıyor

Türkiye’de moda tasarımı ve tekstil eğitiminde 3D tasarım programlarına henüz yeterince yer verilmediğini söyleyen Büyükaslan Oosterom, Amerika ve Avrupa’da da benzer sorunların görülmesine rağmen adaptasyonun daha hızlı olduğunu belirtti.

Büyükaslan Oosterom, “Üniversitemiz, 3D tasarım anlamında yalnızca Türkiye’de değil dünyada da öncü okullardan biri. 2019 yılından beri müfredatımıza 3D kıyafet tasarımı dersini ekledik. Her yıl dersin içeriğini daha da geliştirebilmek için üç boyutlu tasarım programlarındaki güncellemeleri ve bu alanda yürütülen akademik çalışmaları da yakından takip ediyoruz. Öğrencilerimize 3D tasarım bilmenin önemini kavratmaya çalışıyoruz. Zaten moda markalarının da ihtiyaçları bu yönde. Bu alanda yetkinleşmiş mezunlar, 3D tasarımcı olarak iş bulabilecekleri gibi bu uluslararası firmalarla serbest çalışabilir; uzaktan çalışmanın yaygınlaştığı günümüzde New York’taki bir tasarım ofisine Türkiye’den tasarım yapıp tasarımlarını dijital olarak saniyeler içerisinde gönderebilirler” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.