Dolar 35,3805
Euro 36,4598
Altın 3.040,53
BİST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 5°C
Pts 7°C
Sal 8°C

Vertiv Veri Merkezi Operatörlerinin Küresel Isı Dalgalarına Dayanmalarını Sağlayacak Öneriler Yayınladı

Kısa vadeli öneriler arasında düzenli veri merkezi soğutma sistemi bakımı da yer alıyor. Rekor kıran sıcak hava dalgaları tüm dünyada …

Vertiv Veri Merkezi Operatörlerinin Küresel Isı Dalgalarına Dayanmalarını Sağlayacak Öneriler Yayınladı
31 Ağustos 2022 11:21

Kısa vadeli öneriler arasında düzenli veri merkezi soğutma sistemi bakımı da yer alıyor.

Rekor kıran sıcak hava dalgaları tüm dünyada manşetlere çıkarken ekonomileri zorlamaya devam ediyor. Aşırı ısınma, İngiltere’de veri merkezlerindeki kesintiler ve aksamalardan Fransa’daki enerji santrallerinde üretimin azalmasına ve dünya çapında kuraklıktan etkilenen bölgelerde su kullanımına ilişkin yükselen endişelere kadar veri merkezi operasyonları ve altyapısı üzerinde büyük bir etki yaratıyor. Kritik dijital altyapı ve süreklilik çözümlerinin küresel bir sağlayıcısı olan Vertiv (NYSE: VRT), bugün veri merkezi operatörleri ve ilgili işletmeler için bu zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olacak öneriler yayınladı.

“Tüm bu yaşananlarda net olan bir şey varsa o da aşırı hava koşullarının daha da yaygınlaşacağıdır. Bu gerçeği göz önünde bulundurup yeni koşullara hazırlıklı olmamız gerekiyor” diyen Vertiv Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Başkanı Karsten Winther, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Müşteriler her geçen gün aşırı ısının getirdiği zorlukların farkına daha iyi varıyor ve very merkezi operasyonları söz konusu olduğunda ortaya çıkan riskleri nasıl azaltabileceklerinin yollarını arıyorlar. Servis ekiplerimiz sadece anlık etkileri yönetmede değil aynı zamanda ileriye yönelik dayanıklılık oluşturma amacıyla nasıl hareket etmek gerektiği konusunda da gereken rehberlik ve desteği sağlayarak müşteriler için yarattıkları değeri kanıtladılar.”

Sistemleri serin tutmak ve veri merkezlerinin kesintisiz şekilde çalışmasına yardımcı olmak için Vertiv uzmanlarının acil eylem önerileri şöyle:

-Veri salonu yüküne bağlı olarak her bir soğutma ünitesindeki yükü azaltmak için mümkün olduğunca çok ünite çalıştırın. Normal süreçte bir kuruluş tüm yedek üniteleri çalıştırır ancak BT yükü yüzde 100 değilse kuruluşlar her bir soğutma ünitesinin mümkün olduğunca iyi çalışması için yeterli sayıda ünite çalıştırmalı. Bu soğutucu basıncını düşürür ve böylece yüksek ortam sıcaklığı ile yüksek basınçta takılma riski oluşmaz. Bu aynı zamanda daha verimli bir çalışma da sağlar.

-Düzenli bir bakım planı organize edin. Vertiv, müşterilerine üç ayda bir önleyici bakım planlaması yapmalarını öneriyor. Kompresör tabanlı (DX) üniteler için Vertiv, kondenser bobinlerinin üç ayda bir veya daha sık temizlenmesini tavsiye ediyor. Kondenser serpantininin düzgün ve düzenli olarak temizlenmemesi genel termal unite kapasitesinde ortam sıcaklığından daha fazla azalmaya neden olabilir. Ayrıca soğutucu şarj seviyesinin uygun şekilde korunması tasarım kapasitesinin ve çalışma verimliliğinin sorunsuz bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Soğutucu şarjının çok yüksek ya da çok düşük olması operasyonel verimsizliklere yol açabilir.

“Dünya genelinde yaşanan benzeri görülmemiş sıcaklıklar veri merkezi operatörleri ve altyapı sağlayıcıları üzerinde artan bir baskı yaratırken onları güvenilirlik ve bağlantıyı sürdürmeleri konusunda zorluyor” diyen Vertiv Termal Satışlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Steve Madara, sözlerine şöyle devam ediyor: “Aşırı hava olayları operatörün bulunduğu bölgenin özel koşullarına göre hazırlanmış sağlam bir önleyici bakım ve temizlik planının önemini ortaya çıkarıyor. Veri merkezi operatörlerinin aşırı boyutlandırma kapasitesini telafi etmek için işletme gideri takaslarına hazırlıklı olmaları gerekebilir.”

Günümüzde yaşanan sıcak hava olayları ve yarının belirsiz iklim koşullarının yaratacağı ihtiyaçları karşılayacak bir bakım ve hizmet planı oluşturmak için nitelikli bir veri merkezi hizmet sağlayıcısı ile ortaklık yapmak önemli.

Gezegen ısınmaya devam ettikçe ve iklim krizinin etkileri yoğunlaştıkça aşırı hava olayları daha da olağan hale gelecek. Bu nedenle kısa vadeli eylemlere sektördeki daha uzun vadeli sistemik değişikliklerin eşlik etmesi gerekecek.

“Sektör olarak yılın büyük bölümünde yüksek sıcaklıklara sahip ve bu sıcaklıklarla adapte olmuş coğrafyalar olan Orta Doğu, Afrika ve Avusturya gibi bölgelere bakmalı ve onların deneyimlerinden öğrenmeliyiz” diyen Madara, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bunu yaptığımızda statükonun bizi geleceğe taşımayacağı açık. Çatı alanı planlamasını yeniden değerlendirmemiz ve veri merkezi altyapımızı, kapasiteye ek olarak altyapı sistemlerinin yerleşimini yeniden düşünerek daha yüksek ısı yüklerine dayanacak şekilde tasarlamamız gerekiyor.”

Vertiv uzmanlarından uzun vadeli eylemlere yönelik en iyi uygulamalar ve tavsiyeler şöyle:

-Yüksek sıcaklıktaki ortamlarda güvenilirlik ve verimlilik sağlamak için tasarlanmış daldırma soğutma, susuz soğutma ve evaporatif serbest soğutma sistemleri dahil olmak üzere farklı türdeki soğutma sistemlerini göz önünde bulundurun.

-Enerji kaynağı olarak güneş pillerine güveniyorsanız, ortam sıcaklıkları arttıkça güneş pillerinin etkinliğinin azaldığını hesaba katın.

-Veri merkezi kapasitesini belirlemek için bugünün aşırı sıcaklıklarını hesaba katmayan geçmiş yılların verisine güvenmeyin. Onun yerine tahmine dayalı modellemeyi kullanın.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.