Dolar 34,4183
Euro 36,3057
Altın 2.840,36
BİST 9.389,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Çok Bulutlu
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Cts 14°C
Paz 14°C
Pts 16°C
Sal 17°C

Çocuk için Farklı Olmak Öteki Olmak Anlamına Gelmesin

Farklı olmak çocuklar arasında bir öteki olma sorunu doğurmuyor ama büyüklerin davranışları çocukların farklı olanı ötekileştirmelerine neden …

Çocuk için Farklı Olmak Öteki Olmak Anlamına Gelmesin
1 Ekim 2022 01:21

Farklı olmak çocuklar arasında bir öteki olma sorunu doğurmuyor ama büyüklerin davranışları çocukların farklı olanı ötekileştirmelerine neden olabiliyor. Eğitim Danışmanı ve Öğrenci Koçu Murat Karcıoğlu, çocukların farklı ve öteki arasındaki ilişkiyi kurmalarında ebeveynlerin rolünü değerlendirdi. “Çocukların ötekileştirmeyi benimsememesinde ebeveynlerin çok büyük rolü var” dedi.

Çocuk Yetiştirirken Farklı Olanı Benimsetmek Gerekiyor

Çocukları yetiştirirken ebeveynlere düşen görev “kucaklayıcı” bir şekilde rol model olmak aslında. Çünkü çocuk, çevresini anlamlandıramadığı süreçlerde anne ve babasından gördüklerini taklit ederek yaşamına devam ediyor. Bu nedenle de çocuk yetiştirirken ebeveyn siyah ve beyazın aslında bir zıt renkler değil, birbirini kucaklaması gereken renkler olduğunu anlatmaları gerekiyor. Nitekim siyahı siyah yapan beyaz ve beyazı beyaz yapan siyahtır. Bizim kültürümüz aşure kültürüdür. Aşureyi aşure yapan içine kattığınız belki de birbiri ile buluşmasına imkan verilmeyen gıda ürünlerinin bir tatlının içinde buluşmasıdır.

Çocukları farklılıkları kucaklayacak ve benimseyecek şekilde büyümek ırk, din, dil, mezhep, cinsiyet ve diğer ayrımların önemsenmeden yaşamın devam etmesine zemin hazırlar.

Çocuğu Farklı Olanla Bir Araya Getirmek

Yetişkinler arasında sık sık görülen ötekileştirme probleminin temelinde “öteki” olanla konuşmamak, iletişim kurmamak ve onu anlamamak öne çıkar. Bu durumu tersine çevirecek bir durum olarak çocuklarınızı farklılıklara aşina olacağı bir yaklaşımla büyütmeniz doğru olabilir. Peki, bunu nasıl yapabilirsiniz?

Çocuğunuz daha önce hiçbir siyahi, yabancı ya da farklı dili konuşan biriyle bir araya gelmemişse farklı olanı henüz tanımıyor ve onu yabancılıyor demektir. Ancak çocuğunuzu farklı olanla bir araya getirmek, iletişim kurmasını sağlamak ve aslında farklı olanın düşünceleri olduğunu hissettirmek şart. Bu şekilde yetişen çocuklar için öteki olmak kavramı yaşamın hiçbir safhasında yer bulmuyor.

Kucaklayıcı Olmanız Çocuğunuzu da Etkileyecektir

Çocuklar, ebeveynlerini izler ve çoğu zaman onları taklit ederler. Siz ebeveynler olarak çocuğunuzun aynasısınız. Bu nedenle de farklı olanla ilgili nefret söylemi ya da olumsuz bir davranış çocuğunuzda bu tür bir refleksin ortaya çıkmasına neden olabilecektir. Çocuğunuzun rol modeli olduğunuzu unutmadan hareket ederek kucaklayıcı davranmalısınız. Sizi gören çocuğunuzun bu konuda daha ılımlı bir anlayışa bürüneceğini de bilmelisiniz.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.