Dolar 34,6416
Euro 36,4680
Altın 2.935,59
BİST 9.614,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Çok Bulutlu
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 16°C
Cts 14°C

Bu Hastalık Dünyada 275 Milyon İnsanda Var

Bu Hastalık Dünyada 275 Milyon İnsanda Var
17 Ocak 2019 02:49

1. yüzyılın ilk yıllarında dünya genelinde akıl sağlığının bozulmasına bağlı olarak gelişen hastalıklara tanıklık edildi. Depresyon akıl sağlığıyla ilgili konularla en çok ilişkilendirilen durum olmasına rağmen insanların karşı karşıya olduğu bir numaralı sağlık sorunu aslında depresyon değil.

İnsanlığın en büyük sorunlarında biri anksiyete. Yani kaygı bozukluğu. Günümüzde yaklaşık 275 milyon insan anksiyete bozukluklarından muzdarip. Bu da dünya nüfusunun yüzde 4’ü kadarına tekabül ediyor. Anksiyeteden muzdarip kişilerin yüzde 62’si (170 milyon) kadınken 105 milyon erkek anksiyeteye sahip.

Anksiyete hastalıkları farklı yönlerde ilerleyebiliyor ancak en çok karşılaşılan semptomlar arasında şunlar yer alıyor:

Kaygı – Gelecekte yaşanabilecek talihsizlikler yüzünden endişe duyma, konsantre olma konusunda güçlük çekme
Huzursuzluk, stres kaynaklı baş ağrısı, titreme, rahatlayamama
Dengeyi kaybetme, terleme, anormal derecede yüksek kalp hızı, hızlı nefes alma, karnın üst kısmında ağrı, sersemlik, ağız kuruluğu yer alıyor.
World Economic Forum’da yer alan bilgilere göre 2030 yılına geldiğimizde akıl sağlığı sorunlarının küresel ekonomiye maliyetinin 16 trilyon dolar olacağı düşünülüyor. Bu durum Dünya Ekonomik Forumu’nun Davos’taki 2019 Yıllık Toplantısı’nın gündeminde. Günümüzün sağlık sistemleri akıl hastalıklarının yüküne tam olarak karşılık veremiyor.

Sonuç olarak da anksiyetesi olan bireylere düzgün ve yeterli tedavi sağlanamıyor. Düşük ve orta gelirli ülkelerde, akıl hastalığı olan kişilerin yüzde 76’sı ila 85’i hiç tedavi olmuyor. Yüksek gelirli ülkelerde ise bu oran yüzde 35-50 arasında.

Anksiyete nedir?
Anksiyete bozukluğu, psikolojik rahatsızlıklar arasında yer almakta. Toplumun yüzde 18’ini etkisi altına alan bu problem daha çok arttığında hastalık seviyesine gelebilmekte.

Psikolojide anksiyete olarak bilinen kaygı, tehlikeli durumlarda, “vücuda meydan okumaya hazır olması gerektiğini haber veren” sinyal.

Doğal ve gerekli olan kaygı hissedilmeye başlandığında nefes alış verişi ve kalp atışı hızlanarak kaslara daha fazla oksijen gitmesi sağlanmakta. Böylece vücut, tehlikeli durumlara kendini hazırlamış olmakta.

Tehlikeli durumların farkına varmak gerektiğinde kişi bu dürtüyle tetikte beklemekte. Doğal anksiyete olarak adlandırılan bu dürtü sayesinde, trafikte yaşanacak herhangi bir tehlikeli durumda direksiyona ani müdahale etme, sınavda daha iyi performans sergileme gibi durumlara yardımcı olmakta.

Anksiyete belirtileri nelerdir?
Özgüvensiz ve değersiz olduğunu düşünmek

Başkaları ile konuşmanın zor olduğuna inanmak

Toplum içinde konuşmaktan ve yemek yemekten çekinmek

Gergin, kaygılı, sıkıntılı ve tanımlanamayacak şekilde tuhaf hissetmek

İnsanların sözleri ile zihnini meşgul etmek

Çevreden kopmak, kaçmak istemek

Kas ağrısı çekmek

Hızlı nefes alıp vermek

Çabuk gerilmek

Titremeye, sallanmaya başlamak

Umutsuz hissetmek

Devamlı ağlamak istemek

Konsantre olamamak

Çabuk yorulmak

Uykusuzluk çekmek

Hatırlamakta zorlanmak

Üzüntülü durumlara yoğunlaşmak

Anksiyete bozukluklarının türleri nelerdir?
Saplantı bozukluğu (obsesif kompulsif bozukluk)

Panik atak

Travma sonrası stres

Genelleştirilmiş kaygı bozukluğu

Agorafobi

Sosyal fobi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.