Başkan Ceritoğlu Sengel: Her Şey Öğretmene Değer Vermekle Başlar
TÜRKİYE’DE ÖĞRETMEN OLMAK EFES SELÇUK’TA KONUŞULDU EFES SELÇUK’TA 5 EKİM DÜNYA ÖĞRETMENLER GÜNÜ PANELİ 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nde Efes …
TÜRKİYE’DE ÖĞRETMEN OLMAK EFES SELÇUK’TA KONUŞULDU
EFES SELÇUK’TA 5 EKİM DÜNYA ÖĞRETMENLER GÜNÜ PANELİ
5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nde Efes Selçuk’ta düzenlenen “5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nde Türkiye’de Öğretmen Olmak” konulu panel kentte yaşayan emekli ve çalışan öğretmenlerin katılımlarıyla Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı Toplantı Salonu’nda gerçekleşti.
Panelin açılış konuşmasını yapan Selçuk Kent Konseyi Başkanı Suna Gündoğdu; “ Geleceğini öğretmenlerin eseri olan yeni nesillere emanet eden ülkeler unutmamalıdır ki, bir toplumun sahip olduğu nicelik ve niteliklerde öğretmenler büyük bir etkiye sahiptir. Öğretmeni mutlu ve refah içerisinde olan bir toplum da mutlu ve refah içerisinde olacaktır” dedi.
Efes Selçuk Belediyesi’nin ev sahipliğinde Selçuk Kent Konseyi tarafından düzenlenen panelin moderatörü Yeşim Kopan ise 5 Ekim’in önemine değinerek; “ 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nün geçmişi, Uluslararası Öğretmenler Örgütü’nün katkılarıyla 5 Ekim 1966 tarihinde ILO ve UNESCO tarafından öğretmenlerin statüsüne ilişkin tavsiye kararları alınmasına dayanmaktadır. Tüm dünya öğretmenleri için önemli olan bu karar öğretmenlerin toplumsal statüsü ve haklarına yönelik büyük bir tarihi adımdır. Tavsiye kararı Türkiye tarafından da kabul edilmiş ve imzalanmıştır” dedi.
KOCABAŞ: KÖY ENSTİTÜLERİ ÜLKE GERÇEKLERİNDEN YOLA ÇIKMIŞTIR
Panelin ilk konuşmacısı Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş, Cumhuriyet eğitim devriminden günümüze değişen öğretmen algısını anlattığı sunumunda Köy Enstitüleri’nin kuruluş süreci hakkında bilgi verdi. Köy Enstitüleri ile hayata geçirilen eğitim modelinin ülke gerçeklerinden yola çıkarak hazırlanan bir model olduğunun altını çizen Kocabaş; “ İsmail Hakkı Tonguç, Köy Enstitülerini pedagoji alanına yeni değerler katan, çocuğu modern pedagojinin kurallarına göre eğiten, ona çocukluk ve gençlik çağının özelliklerini yaşamayı sağlayan, Türk çocuğunun yaratıcı kudretini ortaya çıkaran eğitim kurumları olarak tanımlıyor” dedi.
YILDIZ: ÖĞRETMENLİĞİN TOPLUMCU YÖNÜ TÖRPÜLENMEK İSTİYOR
Panelin bir diğer konuşmacısı Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Yıldız, öğretmenlik mesleğinde yaşanan dönüşümüne değinerek; “Türkiye’de son öğretmenlik meslek kanunu ile standart bilgilere, ölçülebilir becerilere sahip ve bu anlamda denetlenebilir bir öğretmen modeli karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla öğretmenlik bir tür içerik aktarıcı teknisyenliğe dönüştürülmek isteniyor. Öğretmenliğin toplumcu yönü törpülenmek isteniyor. Öğretmeni doğru anlamak için eğitime bakmak lazım. Eğitim ayağını anlamak için de ekonomi ve siyasete bakmak lazım. İktidarın temel hedefi ihracat yoluyla ülkeyi kalkındırmaktır. Bunu da ucuz ve itaatkâr iş gücü yaratarak yapmayı amaçlıyor. Dolayısıyla eğitim sisteminin yeni rolü itaatkâr ve dinselleştirilmiş bir sistem yaratmak haline geliyor. Eğitim sistemi böyle bir ekonomik politiğin ürünü olunca, itaatkâr ve teknisyen bir öğretmen modeli isteniyor. Bu maalesef büyük oranda gerçekleşti” dedi.
ÖĞRETMENLERİN MESLEK BİRLİĞİ OLMALI
Panelin son konuşmacısı Birgün Gazetesi Yazarı Ünal Özmen, öğretmenlerden beklenen toplumsal bir rol olduğunu belirterek; “Eğitimin ekonomik amaçlara uygun, pragmatik bir alana dönüştürülmesi öğretmenliğin rolünü geri plana itti. Öğretmenlik mesleğinden beklentilerin yoğun olmasının sebebi dünyanın birçok yerinde kamu çalışanlarının en büyük oranda öğretmenlerden oluşmasıdır” dedi. Öğretmenlerin mesleki örgütlenmesine dikkat çeken Özmen; “Öğretmenlerin de tıpkı Barolar Birliği gibi, Tabipler Birliği gibi bir meslek birliği içerisinde yer alması gerekiyor. Öğretmenlik Meslek Kanunu yerine böyle bir meslek birliği kurulmasından yanayım” dedi.
BİR ÇALIŞTAY HAYALİMİZ VAR
Panelistlerin ardından konuşmacılara ve panele dinleyici olarak katılan tüm öğretmenlere teşekkür eden Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel; “ 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü ışığında öğretmenlik mesleğinin statüsünün tartışılması ve aynı zamanda Türkiye’nin de taraf olduğu ILO sözleşmesi dâhilinde öğretmenlerin statüsünün iyileştirilmesine ilişkin neler yapılabileceğine dair Efes Selçuk’ta bir çalıştay yapılması hayalimiz olduğunu 2019 yılında belirtmiştim. O hayalimizi önümüzdeki zaman diliminde gerçekleştireceğiz. Eğitim şart ama her şey o eğitimi verecek öğretmenlere değer vermekle başlar. Türkiye Cumhuriyeti’nin fabrika ayarlarına geri döndüğünde kendine özgü bir eğitim modelini tekrar gerçekleştireceği umuduyla bütün öğretmenlerin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü kutlu olsun” dedi. Panelistlerin katılımcıların sorularını cevaplamasının ardından “5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nde Türkiye’de Öğretmen Olmak” konulu panel son buldu.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı