Kampanyada Başarının Anahtarı: Rakibi Tanıma, Hedef Kitleyi Belirleme ve Bütçe Yönetiminde
Markaların önemli bütçeler ayırdığı, devletin önemli maddi destek verdiği dijital marketing’te hedef belirlemek en önemli konulardan biri oldu …
Markaların önemli bütçeler ayırdığı, devletin önemli maddi destek verdiği dijital marketing’te hedef belirlemek en önemli konulardan biri oldu. Ciroya odaklanan şirketler çoğu zaman marka algısı, pazar oluşturma ve bilinirlik gibi hedeflere ulaşmakta zorluk yaşıyor. Digital Exchange’in uzman pazarlama ekibi markalara kampanya bütçelerini doğru kullanmanın ipuçlarını verdi. Buna göre rakip analizi, doğru Influencer kullanımı ve profesyonel ekiple çalışmak kampanyayı iyileştiren unsurların başında geliyor.
Türkiye’nin ihracata dönük uyguladığı ekonomi politikası, beraberinde devlet tarafından sağlanan 25 milyon TL’ye varan reklam, pazarlama desteğini getirdi. Buna markaların kendi bütçeleri de eklenince kampanyalar için harcanan miktarlar katlandı. Kampanya hedefleri de harcanan bütçenin büyüklüğüne göre belirlenmeye başladı. Peki, marketing ekipleri bu hedefleri nasıl belirliyor ve tutturmak için hangi yöntemleri uyguluyor? Ulusal ve uluslararası alanda pazarlama faaliyetlerine imza atan Digital Exchange’in kampanya ekibi, kampanya hedefleri, iyileştirme ve performans artırma yöntemleri hakkında markalara bir dizi öneride bulundu.
Kendini Tanıtmak Markanın İlk Hedef Olmalı
Marketing yaparken harcanan bütçenin satış ve ciroya dönüşmesinin ilk hedef olarak belirlendiğini aktaran Digital Exchange kampanya ekibi, “Harcanan para uyarınca satış yapmak, tüm markaların bir numaralı amacıdır. Ama her kampanyanın amacı öncelikle para değildir. Bir pazara yeni girecek marka ilk olarak kendini tanıtmayı seçmeli. Ürününü, hizmetini anlatmalı. Kalitesini, marka algısını oluşturmaya çalışmalı. Sürekli bir kampanya etkinliği düzenleyerek de bunu ciroya dönüştürmeli” mesajını verdi. Bu noktada markaların rakip şirketleri iyi analiz etmesinin kampanya hedeflerini iyileştirme ve performansı artırma yönünde en önemli etken olduğunu aktaran Digital Exchange kampanya ekibi, şu bilgilere yer verdi:
“Markalar hedef belirleme konusunda şirket içindeki süreçleri ve performansları incelerken çok önemli bir faktör olan rakip analizi kısmını atlayabilirler. Oysa sektörel analiz, rakiplerin ne gibi hamleler yaptığını anlamak için akıllıca bir yoldur ve hedeflerin belirlenmesinde etkin bir rol sahibidir. Çünkü marketing’e imza atan şirket olarak performansınız, yaptığınız ölçümlerde çok iyi çıksa bile rakipler daha hızlı bir şekilde gelişiyor olabilir. Bu nedenle hedefler ve pazarlama stratejileri için rakip analizi kilit bir noktadır. O aşamada unutmamanız gerekir ki herkes rakibiniz değildir ve rakiplerinizi tespit ederken seçici davranmanız çok önemlidir. Benzer ürün ya da hizmet sattığınız firmalarla bile seslendiğiniz hedef kitle açısından rakip duruma gelmeyebilirsiniz. Bu nedenle asıl rakiplerinizi tespit edip onların güçlü ve zayıf yönlerini anlayarak hem tehditleri hem de fırsatları değerlendirebilirsiniz.”
Doğru Influencer Kullanımı Önemli
Kampanya hedeflerini iyileştirme ve performansını artıma yolunda profesyonellerle çalışmanın adımların doğru atılmasını sağlayacağını belirten Digital Exchange kampanya ekibi, “Dijital dünya her gün hızla gelişiyor. Sosyal medyada 4.5 milyar kullanıcı var. Türkiye’de rakam 70 milyon sınırına dayandı. Ülkemizde ortalama internet kullanımı 8 saat. Ama bu herkesin potansiyel müşteri olduğu anlamına gelmez. Müşteriler artık kendilerine uygun ürün ve hizmeti anlatacak Influencer’ları takip etme stratejisini uyguluyor. Markalar bunu bilmeli. Doğru Influencer ile doğru kitleye uygun mesajı vermek kampanya hedefini artıran en önemli unsurların başında gelir. Zaten doğru ürünün ve hizmetin, iyi belirlenen hedef kitleye, yine rakip analizi yapılarak sunulması başarının sacayaklarını oluşturur” denildi.
Kampanyada Hedefe Para Değil Bilgi Ulaştırır
Marketing bütçelerinin markanın büyüklüğü, hedef kitle ve ürünün ulaşılabilirliği ile doğru orantılı olduğunu anlatan Digital Exchange CEO’su Emrah Pamuk ise kampanya hedeflerini artırma ve performansı iyileştirmenin ilk yolunun paradan değil bilgiden geçtiğini söyledi. Dünyanın en çok izlenen Influencer’ı ile çalışmanın, en büyük alışveriş indirimini sunmanın başarı konusunda garanti sağlamadığının altını çizen Pamuk, şunları söyledi, “Sosyal medya kampanyaları bir okyanusta yol almak gibi. Büyük ve sonsuz bir suda yol alırken burada fırtınalar, beklenmedik olaylar, rotadan sapma ve çeşitli tehlikeler her zaman baş gösterecektir. Sosyal medyada en büyük, en çok, en pahalı gibi kavramlar artık geride kaldı. Her şey bilgi ile ilgili. Rakibiniz konusunda ne kadar çok bilginiz varsa, hedef kitlenizi tanıyorsanız, ürün için indirim ya da fiyat avantajlarını ortaya koyduysanız başarı kazanmamanız noktasında engel bulunmuyor” dedi.
Yedi Soruya Verilen Yanıt Başarı Sağlıyor
Kampanyalardaki başarıyı artırmaya dönük bir liste de veren Emrah Pamuk, markalara şu önerilerde bulundu:
“Bir marka için marketing yaparken ilk halledilmesi gereken soru, hedef kitleyi belirlemektir. Eğer baştan hata yapılırsa, tüm sistem hatalı yürür ve istenilen sonuç elde edilemez. O nedenle bir markaya düşen sorumluluklar şunlardır:
- Marketing yapacağı ürün ve hizmeti doğru seçmeli
- Bu ürün ve hizmeti hangi kitleye sunacağını belirlemeli
- Hedef kitlenin alım gücünü ve satın alma arzusunu ölçmeli
- Kitlenin kanaat önderi olarak göreceği Influencer seçilmeli
- Influencer’ın kitleye tam olarak sesleneceği kampanya içeriği tespit edilmeli
- Kampanya doğru sosyal medya alanında, doğru zamanda faaliyete geçmeli
- Gerçekleşen marketing sonuçları analiz edilmeli ve ileriki kampanyalar için kullanılmalı
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı