Lincoln Electric Türkiye’den Çevreye Önemli Katkı
Lincoln Electric Türkiye çevresel sürdürülebilirlik vizyonu kapsamında önemli projelere imza atmayı sürdürüyor. İsrafın önlenmesi, kaynakların …
Lincoln Electric Türkiye çevresel sürdürülebilirlik vizyonu kapsamında önemli projelere imza atmayı sürdürüyor. İsrafın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, oluşan atık miktarının azaltılması, etkin toplama sisteminin kurulması ve atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan “Sıfır Atık” projesi gelişerek ilerliyor. Atık kaynağının ayrıştırılmasına yönelik son projenin de katkısıyla hem çevresel hem de ekonomik açıdan sürdürebilirliğin sağlanması hedefleniyor.
Dünya’da hızla gelişen teknoloji ve sanayileşmeye paralel olarak yaşanan kentleşme ve nüfus artışı insan faaliyetlerinin çevre üzerindeki baskısını hızla artırıyor. Bu doğrultuda dünya genelindeki Lincoln Electric fabrikalarının 2025 yılı planlarında; su kullanımının, enerji kullanımının, atık oluşturma ve düzenli depolamaya gönderilen atık miktarlarının azaltılmasına ilişkin hedefleri bulunuyor. Türkiye özelinde de önemli yaklaşımlar ortaya koyan Lincoln Electric, çevre ve ekonomiye katma değer sağlamak amacıyla “Sıfır Atık” projesi kapsamında önemli çalışmalara imza atıyor. Bu doğrultuda şirketin üretim ve ofis alanlarında atık toplama istasyonları oluşturuldu. Ofis bölümlerinde kullanılan masa altı çöp kutuları kaldırılarak, atıkların kaynağında karışması önlendi. Oluşturulan atık toplama istasyonlarında mevzuata uygun renklendirmeler ve etiketleme yapılarak çalışanların projeye adaptasyonları kolaylaştırıldı.
Şebeke suyu kullanımının azaltılması ve atık azaltma projeleri
Özellikle ülkemizdeki su kaynaklarının korunması odağında; Lincoln Electric Türkiye tarafından su tüketiminin azaltılması yönünde yapılan projelerle tasarruf bilincinin geliştirilmesi ve kuraklığın engellenmesi amaçlanıyor. Bu projelerin hayata geçirilmesi ile ilk aşamada fabrika ve tesis çatılarındaki yağmur suyunun biriktirilerek üretimde kullanılması ve şebeke suyu kullanımında ciddi oranda tasarruf edilmesi hedefleniyor.
Günümüz teknolojisinde üretim aşamasında atık oluşturmayan makineler henüz icat edilemediğinden ciddi tehlikeli atıklar da oluşuyor ve bu sürecin de yönetilmesi gerekiyor. Bu konuda ise Lincoln Electric Türkiye, tehlikeli atıkların kontrolü yönetmeliği çerçevesinde “Yalın 6 Sigma” projesini yürütüyor. Proje kapsamında üretim aşamasında oluşan 40 oranında sulu çamurun toplama metodu değiştirilerek suyun tekrar kullanılabilir hale getirilmesi mümkün hale geliyor.
Değerli atıklar geri dönüşüme kazandırılıyor
Lincoln Electric Türkiye, değerli atıkları değersiz olanlardan ayrıştırarak tekrar geri dönüşüme kazandırmaya yönelik çalışmalar da gerçekleştiriyor.
Lincoln Electric Türkiye ÇSG & Yönetim Sistemleri Uzmanı Özlem Vatansever Turgut, konuyla yaptığı açıklamada; “Dünya genelindeki Lincoln Electric fabrikalarının 2025 yılı planlarında çevresel sürdürülebilirlik çalışmaları önemli yer tutuyor. Bu hedefler doğrultusunda Türkiye ekibi olarak bizler de su tasarrufu ve atık yönetimi alanlarında değerli projeler yürütüyoruz. Lincoln Electric Türkiye olarak atık yönetimi hususunda son başlattığımız çalışma ile atıkların ayrıştırılarak toplanması ve değerli atıkların geri dönüştürülmesi anlamında ciddi oranda yol aldık. Özellikle atıkların kaynağında ayrıştırılmasına ilişkin atık istasyonları oluşturarak, çoğunluğu ambalaj olan atıklarımızı evsel atıklarımızdan ayırıp doğal kaynak kullanımının azalmasını ve ekonomiye katma değer sağlamayı planlıyoruz. Bu hareketi evlerimize de yaygınlaştırmak için posterler hazırlayarak, çalışanlarımızın evlerinde oluşan ve çöpe atılan elektronik eşyalarını, pillerini ve mavi kapakları toplayarak fabrikaya getirmeleri için kampanyalar başlattık. Böylelikle atıkların sadece iş yerlerinde değil tüm yaşantımızda yer aldığına farkındalık oluşturmak istedik” dedi.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı