Dolar 34,4222
Euro 36,4476
Altın 2.846,82
BİST 9.425,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Çok Bulutlu
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Cts 13°C
Paz 15°C
Pts 15°C
Sal 17°C

Noter Onaylı Tercüme Neden Yapılır?

Noter Onaylı Tercüme Neden Yapılır?
16 Şubat 2022 21:21

Noter onaylı tercümeler, yeminli tercümanlar tarafından yapılan tercümelerdir. Yeminli tercümanlar tarafından yapılan bu tercümeler noter onaylı tercüme bürosu ve ofislerinde yaptırılmaktadır. Bu tercümelerde yeminli tercümanın kaşe ve imzası yer alır. Bu sayede tercüme, resmi bir belge niteliği kazanmış olur. Noter onaylı tercümeler, sadece yeminli tercümanlar tarafından yapılan çevirilerdir. Yeminli tercüman olmak için lisans diplomasına sahip olmak ve noter huzurunda yemin ederek yemin tutanağını imzalamış olmaları gerekmektedir. Yurtdışında üniversite bitirmiş kişiler ile Türkiye’de bir dil bölümünden mezun olmuş kişiler, belgeleri ile birlikte notere gidip yeminli tercüman olmak için başvurabilirler. Başvuruları noter tarafından kabul edilen bu kişiler, yemin tutanağını imzaladıktan sonra yeminli tercüman olarak çalışabilirler.

 

Noter Onaylı Tercüme Neden Yapılır?

 

Tercümelerde noter onayı, resmi kurumlar tarafından istenmektedir. Bu onayın istenmesinin nedeni ise tercüme edilen belgelerin doğruluğunu güvence altına almaktır. Resmi kurumlar, mahkemeler, büyükelçilik ve konsolosluklar gibi kuruluşların resmi tercümelerinde noter onayı istenirse, tercümeler notere gidilerek tasdik edilir. Noterde tercümenin tasdik edilmesi ile tercüme metni hukuki ve resmi bir nitelik kazanır.

 

Noter Onaylı Tercümelerde İşlem Aşamaları

 

Noter onaylı tercüme bürosu ve ofislerde noter onaylı tercümelerin işlem aşamaları aşağıdaki adımlardan oluşur:

 

  1. Belge, tercüme bürosuna teslim edilir.

 

  1. Belge, yeminli tercüman tarafından tercüme edilir.

 

  1. Tercüman belgeye imzasını atar ve kaşesini basar.

 

  1. Belge onay için notere götürülür.

 

  1. Notere onay ücreti yatırılır.

 

  1. Belge noter tarafından incelenip onaylanır.

 

Noter Onayı İstenen Tercümeler

 

Her belge için noter onayı alınmasına gerek yoktur. Noter onayı sadece resmi belge çevirileri için uygulanır. Noter onayı istenen başlıca tercümeler şunlardır:

 

l Nüfus cüzdanı ve kimlik belgesi

l Nüfus kayıt örneği

l Aile nüfus bilgileri

l Sabıka kaydı

l Vekaletname

l Evlenme cüzdanı

l Diplomalar

l Ehliyet

l Pasaport

l Tıbbi raporlar

l Mahkeme tutanakları

l Resmi transkriptler

l Sözleşmeler

l Ticari Sicil Gazetesi tercümesi

l İmza sirküleri tercümesi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.