Dolar 34,4208
Euro 36,3735
Altın 2.836,84
BİST 9.490,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Çok Bulutlu
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Cts 14°C
Paz 14°C
Pts 15°C
Sal 17°C

Ayı piyasasında 12 binden fazla kripto paranın kullanımı durdu

BTCHaber TV yaptığı yayınlarla Türk kripto ve finans piyasalarına ışık tutmaya devam ediyor. Kıvılcım Harika Ertunç’un moderatörlüğünde …

Ayı piyasasında 12 binden fazla kripto paranın kullanımı durdu
8 Ekim 2022 01:06

BTCHaber TV yaptığı yayınlarla Türk kripto ve finans piyasalarına ışık tutmaya devam ediyor. Kıvılcım Harika Ertunç’un moderatörlüğünde gerçekleşen canlı yayında Ekonomist Tunç Şatıroğlu finans piyasalarındaki son gelişmelerle birlikte gündemi değerlendirdi ve analizlerini paylaştı. Programda; Mastercard’ın kripto dolandırıcılığını önlemek için yaptığı hamle, ayı piyasasında kullanımı duran kripto paralar ve LUNC yakımıyla ilgili gelişmeler gibi birçok konu ele alındı.

Kripto para ve blokzincir ile ilgili en son haberleri okurlarıyla buluşturan BTCHaberin YouTube kanalı BTCHaber TV, yaptığı yayınlarla kripto para, blockchain ve küresel ekonomideki gelişmeleri izleyicileriyle buluşturuyor. Bu hafta yayınlanan programda; Mastercard’ın kripto dolandırıcılığını önlemek için yaptığı hamle, ayı piyasasında kullanımı duran kripto paralar ve LUNC yakımıyla ilgili gelişmeler gibi gündem maddeleri ele alındı. Kıvılcım Harika Ertunç’un moderasyonundaki yayında Ekonomist Tunç Şatıroğlu, gündem değerlendirmelerinin yanı sıra piyasalara dair analizlerini paylaştı.

Mastercard, kriptoda dolandırıcılığı önlemek için harekete geçti

Kripto, Blockchain ve NFT alanına oldukça ilgi duyan ödeme devi Mastercard, bu alanda yeni adımlar atmaya devam ediyor. Şirket, bankalara ve kart veren kuruluşlara kriptoyla ilgili dolandırıcılıkla mücadelede yardımcı olacak yeni bir yazılım çözümü sunmayı planlıyor. “CryptoSecure” olarak adlandırılan sistem, Mastercard ödeme ağındaki kripto borsalarıyla ilişkili suç riskini belirlemek için sofistike yapay zeka algoritmaları kullanıyor. Crypto Secure, bankalara ve kart düzenleyicilere, kriptoyla ilgili bir etkinliğin şüpheli olup olmadığını ve ne ölçüde şüpheli olduğunu görsel olarak detaylandırmayı amaçlayan bir gösterge panosu sunuyor.

Ayı piyasasında 12 binden fazla kripto paranın kullanımı durdu

Piyasalardaki kripto para sayısı yakın zamanda 20 binin üzerine çıkmıştı. Ancak bu kripto paralar her zaman aktif olarak kullanılmıyor. Öyle ki veri sağlayıcı Nomics‘in verilerine göre son yaşanan ayı piyasasında 12.100‘ün üzerinde kripto paranın kullanımı durdu.

Terra Classic (LUNC) yakımları başladı, fiyat arttı

Terra ekosistemi, çöküş sonrası kripto sektöründe krater etkisi yarattı. İki farklı ağ olarak hayatına devam eden Terra, yeni gelişmeler ile gündeme gelmeye devam ediyor. Yakın zamanda Terra Classic (LUNC) için yakım protokolünün başlatılması hem LUNC fiyatını artırdı hem de yeni dönem LUNC yatırımcılarını sevindirdi.

Bitcoin madencisi CleanSpark, hash oranını artırdı

Bitcoin madencilik şirketi CleanSpark, Eylül ayı hash oranını açıkladı. Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre, Eylül ayındaki hash oranı yüzde 21 oranında arttı ve saniyede 4.16 EH/s’ye çıktı. CleanSpark, kripto para piyasasında yaşanan düşüşlerin ortasında iki yeni tesis satın aldığını açıklamıştı. Bununla birlikte şirket, 16.000’in üzerinde Bitcoin madencilik makinesini de rafa kaldırdı.

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, piyasalar ve kripto paralar ile ilgili analizlerini ise şu şekilde paylaşıyor:

Piyasalar analizi

Şimdi küresel piyasalarda bu hafta başına kadar tamamen korku ve kötümserlik hakimdi. Aslında ekonomi ABD’de ve dünyada o kadar da iyi gitmiyor. Büyümeyle ilgili sıkıntılar var. Acaba bu büyümeyle ilgili sıkıntılar nedeniyle Fed faiz konusundaki kararlılığından geri adım atar mı diye ümit edenler var. Ancak ekonominin büyümesi Fed’in sorunu değil. O hükümetin sorunu. Fed’in görevi fiyat istikrarını sağlamaktır. Ama tabi hep istihdama da baktıklarını söylüyorlar. O yüzden bu hafta açıklanacak olan istihdam verisi önemli. Bence piyasalar da yön belirlemek için bu verinin açıklanmasını bekliyor.

Kripto paraların ilk yatırımcıları genel itibarıyla merkeziyetsiz olmasından ve teknolojisine güvenmelerinden dolayı yatırım yapıyorlardı. Sonrasında bu piyasalarda para kazananları görenler dahil oldu. Biraz kolay yoldan para kazanma arzusu taşıyorlardı. Birçoğu parasını katlama derdindeydi. Bu dönemlerde geleneksel piyasalarla bir korelasyon yoktu ve kendine özel bir dinamiği vardı. Tabi ardından Elon Musk gibi isimler ve Tesla, PayPal gibi şirketlerin dahil olmasıyla kripto piyasaları kurumsal yatırımcı kazandı. Kurumsal yatırımcıların dahil olmasıyla birlikte geleneksel piyasalarla olan korelasyon da arttı.

Bitcoin (BTC) analizi

Bitcoin’de (BTC) bundan önceki yayınlarda da dikkat çektiğimiz 20.500 dolar seviyesi var. Hareketle birlikte oraya kadar gelindi ancak orayı geçmekte zorlanıyorlar. Orayı geçebilmesi için pozitif bir şeyler olması gerekiyor. Ya ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde düşüş gibi şeyler göreceğiz ya da kripto para piyasasına özel bir şeyler olacak. Burada sürekli olarak yeni bir denetimin düzenlemenin getirileceği konuşuluyor. Onun ne olacağının belli olması veya bu Ripple davasıyla ilgili pozitif bir açıklamanın gelmesi gibi şeylerin etkisi olabilir. Sonrasında 20.500 dolar seviyesi kırılırsa 21.000 dolar seviyesine kadar bir belirsizlik bölgesi mevcut. Ancak 21.700 dolar seviyesi geçildikten sonra o bölgeden çıkılıyor. Yani Bitcoin’in (BTC) önünde çok zorlu var diyebiliriz.

Ethereum (ETH) analizi

Ethereum’u (ETH) Bitcoin’den farklı bir şey olarak görmek gibi bir hataya düşülüyor. Kripto paraların fiyatları tamamen o piyasadaki arz talebe göre belirleniyor. Dolayısıyla uzun vadede Ethereum (ETH) Bitcoin’e göre belki daha çok ilgi görebilir. Bitcoin’e göre daha iyi performans da gösterebilir. Geçmiş verilere baktığımızda piyasa yukarı giderken Ethereum’un (ETH) Bitcoin’e göre biraz daha iyi performans gösterdiğini görüyoruz. Ama piyasa düşerken de Ethereum (ETH) Bitcoin’e göre daha fazla düşebiliyor. O yüzden yani evet daha iyi ama bu önümüzdeki 2 haftada, 1 ayda olabilecek bir şey değil. Bunu bir kere herkesin anlaması gerekiyor. Ethereum’da (ETH) bir yükseliş başlayacak olursa 1.632 dolar seviyesinden sonra da bunun daha hızlanmasını bekliyorum. Ama orada da 1.632 dolar seviyesine kadar sıkıntılı bir süreç yaşanacak.

Ripple (XRP) analizi

Ripple (XRP), 0,38 dolar seviyesini geçti. Ondan sonra da gayet güzel bir yükseliş de oldu ama bu tamamen spekülatif bir hareketti. Çünkü hakimin ne karar verebileceğini bilemiyorsunuz.

Ripple’ın (XRP) grafiğini incelediğimizde tehlikeli bir görüntüyle karşılaşıyoruz. Şu anda bir sıkışma mevcut. Bu sıkışma yukarı yönlü şekilde sonlanırsa güzel ama aşağı doğru sonlanırsa 0,43 dolar seviyesine doğru gelme ihtimali var.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.