Dolar 35,5630
Euro 37,0097
Altın 3.092,29
BİST 10.029,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Çok Bulutlu
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Sal 11°C
Çar 11°C
Per 13°C
Cum 11°C

“Planlı tarım dönemi başlıyor, Edirne pilot bölge olabilir”

“Planlı tarım dönemi başlıyor, Edirne pilot bölge olabilir”
4 Ocak 2025 15:15

Enerji ve Su Yöneticisi Hüseyin Erkin, planlı tarım dönemini başlayacağını ve Edirne’nin de pilot bölge olabileceğini belirten yazılı bir açıklama yayınladı.

EDİRNE (İGFA) – Enerji ve Su Yöneticisi Hüseyin Erkin şu açıklamalarda bulundu: “Türkiye tarımında yeni bir dönem başlıyor. 14 Eylül 2023 tarihinde yayımlanan “Tarımsal Üretimin Planlı Yapılması” yönetmeliği, bitkisel, hayvansal ve su ürünleri üretiminde planlamayı esas alıyor. Bu önemli adım, özellikle Edirne gibi stratejik avantajlara sahip bölgelerde büyük bir potansiyel sunuyor.

PLANLI TARIMIN DETAYLARI
Yeni yönetmelik, tarımsal üretimin kalkınma planları, nüfus projeksiyonları, arz-talep dengesi gibi veriler ışığında yapılmasını öngörüyor. İl bazında oluşturulacak teknik komiteler, sosyo-ekonomik koşullardan sulama altyapısına kadar birçok parametreyi değerlendirerek üç yıllık üretim planları hazırlayacak. Ayrıca, sözleşmeli üretim, organik tarım ve modern sulama yöntemlerine öncelik verilecek.

EDİRNE İÇİN BÜYÜK FIRSAT
Enerji ve Su Yöneticisi Hüseyin Erkin’in değerlendirmelerine göre, Edirne, tarımsal altyapısı ve verimli topraklarıyla bu planlamada pilot bölge olarak seçilebilir. Bölgenin su kullanımı olanakları, tarımsal kültürü ve kooperatifçilik geçmişiyle dikkat çektiğini belirten Erkin, katma değeri yüksek ürünlerin belirlenerek sözleşmeli tarım garantisiyle üretilmesi gerektiğini vurguladı.

PİLOT UYGULAMA İÇİN ÇAĞRI
Edirne’de 2025 yılında pilot uygulama olarak planlı tarımsal üretime başlanması öneriliyor. Hüseyin Erkin, bu süreçte çiftçilerin bilgilendirilmesi ve yönetmeliğin detaylarının anlatılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, detaylı araştırmalarla bölgenin stratejik ürünlerinin belirlenmesi ve bu ürünlerin üretilmesi için gerekli altyapının hızla tamamlanmasının önemine dikkat çekti.

PLANLI TARIM ÜRETİCİLERİ MEMNUN EDECEK
Erkin’e göre, planlı tarım uygulaması Edirne’nin hem üreticilerini hem de ekonomik potansiyelini artıracak. Tarım İl Müdürlüğü ve kurulun bu süreci etkin bir şekilde yürütmesi, siyaset kurumlarının da bu konuda destek vermesi gerektiği ifade ediliyor. “

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.