Türkiye’de kişi başına düşen sipariş adedi 40’a ulaştı
Bu yıl 13’üncü kez kapılarını aralayan Yerel Zincirler Buluşuyor’un ikinci günündeki son oturumda, perakende müşterisine pek çok alanda fırsat …
Bu yıl 13’üncü kez kapılarını aralayan Yerel Zincirler Buluşuyor’un ikinci günündeki son oturumda, perakende müşterisine pek çok alanda fırsat yaratan, ürün karşılaştırma, çeşitlilik ve temini açısından büyük kolaylık sağlayan e-ticaret sektörü konuşuldu. Didem Arslanoğlu moderatörlüğünde gerçekleşen “Müşteri Liderliğinde E-Ticaret” oturumunda Yemeksepeti Market Genel Müdürü Bülent Dölek ve Yunus Marketler Zinciri CEO’su Fatih Ayhan, perakende sektörü için yeni bir kapı açan e-ticaretin yönetim stratejilerini paylaştı.
Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) tarafından düzenlenen organize gıda perakende sektörünün en büyük konferans ve fuar organizasyonu YZB 2022’nin son oturumunda e-ticaret sektörü konuşuldu. “E-Ticaret müşterisi dijital perakendeciyi nasıl seçiyor?”, “Alışveriş yolculuğu neye benziyor?”, “E-Ticaret müşterisine ulaşmanın kolay yolu nedir?” sorularının yanıtı YZB sahnesinde yanıtlandı. Yemeksepeti Market Genel Müdürü Bülent Dölek ve Yunus Marketler Zinciri CEO’su Fatih Ayhan, perakende sektörü için yeni bir kapı açan e-ticaretin yönetim stratejilerini paylaştı.
“E-TİCARETİN HER KATEGORİSİNDE HIZLI BİR GELİŞİM VAR”
Perakende sektöründe, 20 yılı aşkın kariyer hayatının büyük bir bölümünde e-ticaret stratejileri geliştiren Yemek Sepeti Genel Müdürü Bülent Dölek, e-ticaretin son yıllarda inanılmaz bir noktaya geldiğini; hız, zaman, uygun fiyatın hepsinin birbiriyle iç içe olduğunu söyledi. Pazaryeri kavramının ilk çıktığı 1999 yılında markaların bu kadar büyüyeceğini tahmin etmediğini belirten Bülent Dölek, “Geçen yıl Türkiye’de 484 bin işletme e-ticaret yaptı. 30 bine yakının ise e-ticarette kayıtlı siteleri var. 20 yıl önce şirketlerde e-ticaret çok önemsenmeyen bir birimdi. Cirolar artınca e-ticaret kendine yer buldu. Şu an ticaretin büyük bir kısmı e-ticareti kapsıyor. Fiziksel kanallardaki satışlar da online kanallardan tetiklenerek gerçekleşiyor. Bugün Türkiye’de kişi başına düşen sipariş adedi 40’a ulaştı. Her kategoride hızlı bir gelişim var. Sektör dağılımına baktığımızda öne çıkan kategori konaklama oldu. Hemen ardından gıda, market, tekstil, elektronik geldi” dedi.
“YEMEKSEPETİ MAHALLE 11 BİN ESNAFA ULAŞTI”
Yemeksepeti serüveninin 21 yıl önce başladığını, kullanıcıların deneyimi ile çıkılan yolda ürünlerin kurgulandığını söyleyen Bülent Dölek, esnafın dijitalleştirmek adına büyük efor sarf edildiğini belirtti. Yemeksepeti bünyesinde 60 bin adet restorana ulaşıldığını kaydeden Dölek; “Bu gelişimden aldığımız güçle Yemeksepeti Mahalle özelinde de 11 bin esnafı bünyemize kattık. Siparişlerin yarısı market diğer geri kalanı ise bambaşka sektörlerden oluşuyor. Taze ürünler de e-ticaret sistemi üzerinden satın alınıyor. İlk günden itibaren ana stratejimiz esnafı dijitalleştirmek. Aldığımız her karar bir veriye dayanıyor. Bugüne kadar sahip olduğumuz tüm deneyimlerimizi paydaşlarımızla paylaşıyoruz” açıklamasını yaptı.
“70 SANİYEDE SİPARİŞİ HAZIRLIYORUZ”
Türkiye’de 81 ilin 79’undan market siparişi aldıklarını söyleyen Bülent Dölek, yerel zincirlerle çalışmanın büyük bir avantaj olduğunu söyledi. 11 bin esnafa sürekli yenilerinin eklendiğini belirten Dölek şöyle konuştu; “Türkiye’de işletmelerin ömrü ne yazık ki çok uzun değil. Çok ciddi bir sirkülasyon var. Aktif işletme sayısı her zaman bir problem o yüzden bizlerle yerel zincirler ile çalışmak her daim avantaj oluyor. Yemeksepeti Market olarak 300 adet depomuz bulunuyor. Ürünler içeride raflarda duruyor. Bugün verimliliğin bir kısmı buradan geliyor. Bir sipariş, 70 saniyede toplanıyor. Biz hızı, operasyonel biçimde elde etmek istiyoruz. Bizde stok eksiği durumu çok az yaşanıyor. Karbon salınımı açısından Yemek Sepeti Karbon Nötr bir şirket. Orada elektrikli araçları kullanmak gibi bir projemiz de var. Z kuşağını da pazarlama stratejimizin önüne koyuyoruz. Gençler için sürdürülebilirlik çok önemli. Buna yönelik olarak biz bu sene poşetlerimizi değiştirdik. Z kuşağı bizden çevreye duyarlı hizmet bekliyor.”
“ONLINE TİCARETİN CİROMUZDAKİ PAYI YÜZDE 5’E ULAŞTI”
Gıda perakendesinde 32 yıl önce hizmet vermeye başlayan Yunus Marketler zincirinin tüketicilerine 8 yıldır hizmet verdiğini, tüketicilerin uzun yıllardır e-ticarete yatkın olduğunu belirten CEO Fatih Aydın ise şöyle konuştu: “E-ticarete ilk girişimiz, müşteri tercihlerinin değişmesine yönelik atılmış bir adımdı. O zamanlar hiç bilmediğimiz bu konunun her yönünü araştırdık. Sonunda ‘Yunus Online’ platformunu kurduk. Akabinde jet kasa gibi bir uygulama başlattık. Müşteriye dokunacağımız birçok kanalı yeniden düzenledik. Hem online tarafta hem mağazamızda alışveriş yapan müşterilerimizi gözlemledik. Özellikle bu süreçle yeni kuşaktaki müşteri sayımızı artırdık. Dijitalin ruhu farklı. Dijital alışveriş yapan müşteri, kampanyalara kısa sürede yanıt veriyor. Gelişmeler doğrultusunda biz de bu alandaki yatırımımızı artırarak yeni bir bölüm oluşturduk. Rakiplerimizden farklılaşmamızı sağlayan unsur yerel market olmamızdı. Bizi mağazalarımızda deneyimleyen müşterilerimiz, bize duyduğu güvenle farklı alanlarda da alışveriş yapmaya başladı. Bugün online ticaretin ciromuz içerisindeki payı yüzde 5’e ulaştı. Burada ciddi bir dönüşüm olacağını düşünüyoruz. Bu süreçte bize ters köşe yapan durum alışverişçi segmenti oldu. E-ticarette büyük bir çoğunluk daha çok kadınların alışveriş yaptığını düşünür fakat, Yunus Online mağazasına en çok 25-35 yaş arası erkekler rağbet gösteriyor.”
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı