Dolar 34,4096
Euro 36,3049
Altın 2.842,70
BİST 9.420,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Çok Bulutlu
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Cts 14°C
Paz 14°C
Pts 15°C
Sal 17°C

Afet zedelerin uzman kontrolü sürmeli

Afet zedelerin uzman kontrolü sürmeli
25 Şubat 2023 15:42

Deprem sırasında olumsuz duygularını bastıran bireylerde özellikle depremden bir ay sonra madde ya da alkol kullanma isteği artışının görülebileceğine işaret eden Doç. Dr. Onur Noyan, bu dönemlerde alkol ya da madde kullanan bireyler mutlaka kendilerini takip eden doktorlarıyla iyi hissetseler de görüşmeye devam etmeleri gerektiğini vurguluyor.

İSTANBUL (İGFA) – Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Onur Noyan, depremin etkilerinin devam ettiği süreçte alkol ya da madde bağımlısı bireylerin yaşadıkları duygu durum hakkında bilgiler ve önemli tavsiyeler paylaştı.

Deprem sırasında çok farklı duygular yaşandığına dikkat çeken Doç. Dr. Onur Noyan, “Bazıları çok kötü hisler içerisine girerler, bazıları ise sanki hiçbir şey olmamış gibi kendini tamamen deprem ile ilgili haberlere vererek farklı duygular veya nötr duygular içerisinde hayatına devam eder. Bağımlı olan bireylerin bu süreçteki durumu çok önemlidir” dedi.

Bağımlılık davranışının aslında iç dünyada olumsuz bir duygu durumunun hızlı bir şekilde değişmesi amacıyla yapılan bir davranış olduğunu belirten Doç. Dr. Onur Noyan, “Deprem sırasında da olumsuz duygularını bastıran bireylerin, özellikle depremden bir ay sonra madde ya da alkol kullanma isteğinin artacağı öngörülür. Bu dönemlerde alkol ya da madde kullanan bireyler mutlaka kendilerini takip eden doktorlarıyla, kendilerini iyi hissetmelerine ve madde ya da alkol kullanmamalarına rağmen görüşmeye devam etmeli. Bu görüşme sırasında olumsuz duygularla baş etmek için yeni yöntemler öğrenmek ve bunları hayata geçirmek, bireylerin olumsuz davranışlarının gerçekleşmesi ihtimalini azaltacaktır” ifadelerini kullandı.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.