Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nde geçmişten gökyüzüne uzandılar
Kültür ve Turizm Bakanlığının beş şehirde çok daha kapsayıcı etkinliklerle yaygınlaştırdığı Türkiye Kültür Yolu Festivalleri bünyesinde …
Kültür ve Turizm Bakanlığının beş şehirde çok daha kapsayıcı etkinliklerle yaygınlaştırdığı Türkiye Kültür Yolu Festivalleri bünyesinde düzenlenen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nde ziyaretçiler, İstanbul Rasathanesi, Galata Mevlevihanesi ve Galata Kulesi’ni içeren bir rotada astronominin, tarih ve kültürel mirasın izini sürdüler.
Beyoğlu Kültür Yolu Festivali, 1000’den fazla etkinlikle sanatseverlere benzersiz bir kültür sanat deneyimi yaşatmaya devam ediyor. Festival kapsamında ziyaretçiler, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Öğretmen Akademileri Astronomi ve Uzay Bilimleri Akademisi Koordinatörü ve Bilim Uzmanı Z. Esra Balkan’ın oluşturduğu Beyoğlu astronomi turizm rotasında yer alan İstanbul Rasathanesi, Galata Mevlevihanesi ve Galata Kulesi’nde astronomi mirasının izini sürerek, tarih, kültür ve medeniyet yolculuğuna çıktılar. Katılımcılar, İstanbul Rasathanesi’nin etkileyici atmosferinde, 1577 yılında gökyüzünde beliren kuyrukluyıldızı fark edip gözlemleyen astronom Takiyyuddin El Rasid’in hikâyesini dinlediler, Galata Mevlevihanesi’nde küçük çapta astronomi çalışmalarının yapıldığı muvakkithaneleri hatırladılar. İstanbul’un gökyüzüne uzanan sembolü Galata Kulesi’nden şehri seyreden ziyaretçiler, rasathaneden gözlem kulesine her dönem farklı bir işlev gören kulenin bilinmeyen yönlerini keşfettiler.
Fotoğrafın ustası Ara Güler anıldı
Festivalde, fotoğrafın ustası Ara Güler de “Dostlarının Gözüyle Ara Güler” etkinliğinde anıldı. Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşen anmada, duayen fotoğraf sanatçısı Coşkun Aral ile yazar, gazeteci ve belgesel yönetmeni Nebil Özgentürk’in de aralarında bulunduğu isimler, Ara Güler’i anlattı. Dünyaca ünlü 22 fotoğraf sanatçısı tarafından çekilen Güler’in 48 portresinin yer aldığı “Dostlarının Gözünden Ara Güler Portre Sergisi” 23 Ekim’e kadar AKM Tiyatro Fuaye’de ziyaret edilebilir.
Kuğu Gölü balesi büyüledi
Festival kapsamında, Pyotr İlyiç Çaykovski’nin bestelediği, bir büyücünün kuğuya dönüştürdüğü ancak bir erkeğin aşkıyla tekrar insan olabilecek Odette ile Prens Siegfried arasındaki aşkı anlatan Kuğu Gölü balesi, Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından büyük bir prodüksiyonla AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda sanatseverlerle buluştu. Koreograf Volkan Ersoy ve Armağan Davran’ın Marius Petipa’dan hareketle yeniden yorumladığı esere, Sunay Muratov’un yönetimindeki İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası da eşlik etti. Kuğu Gölü balesi, büyülü dekor ve ışıltılı kostümleriyle izleyicilere unutulmaz bir gece yaşattı.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı