Bolu’da 200 yıldır korunan ıspanak tohumları toprakla buluştu
Yerli tohumları gelecek kuşaklara taşımak amacıyla Bolu Belediyesi öncülüğünde yapılan çalışmalara bir yenisi daha eklenerek, 200 yıllık atalık ıspanak tohumları toprakla buluştu. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, projeye ilişkin, “Organik tarım konusunda, iyi tarım uygulamaları konusunda çalışmalarımız var. Bu üretimi desteklemek amacıyla bir kooperatif kurduk. Ankara ile İstanbul’un arasında 35 milyon nüfusun 2 saat içerisinde ulaşabildiği noktadan Türkiye’ye tarımsal ürünlerimizi satmak, köylümüzün cebine para girmesini sağlamayı amaçlıyoruz.” dedi.
Bolu Belediyesi “ata tohumları”na sahip çıkmaya devam ediyor.
Bolu Belediyesi, Karacasu beldesinde bulunan 10 dönümlük alanda yerli tohumların geliştirilmesi ve çoğaltılarak yaygın hale getirilmesi için “Yerli Tohum Bahçesi” kurdu.
Kurulan bahçenin 5 dönümlük alanına Bolu’ya özgü Ayşe Kadın fasulyesi fideleri dikildi. Bahçenin geri kalan 5 dönümlük alanına ise, organik domates, biber gibi yerli sebze fideleri ve Kıbrıscık ilçesi Bölücekaya Köyü’nden getirilen 200 yıllık ıspanak tohumu ekimi yapıldı.
200 yıldır korunarak günümüze ulaşan atalık ıspanak tohumlarını toprakla buluşturmak için bugün Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın da katılımıyla bir etkinlik düzenlendi.
Etkinlikte projenin amaçlarına değinen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, “Bir dönem özellikle İsrail’den satın alınan, bir dönem ürün veren, genetiğiyle oynanmış, Türkiye’nin dışa bağımlılığını artıran ve toplumun sağlığını bozan fide ve tohumlarla tanıştık. İnşallah bundan kurtulmak istiyoruz. Organik tarım konusunda, iyi tarım uygulamaları konusunda çalışmalarımız var. Bu üretimi desteklemek amacıyla bir kooperatif kurduk. Kooperatif şuan şekilleniyor. Hem burası hem de kurmuş olduğumuz kooperatif aracılığıyla binlerce üreticimize doğrudan katkı sağlamak istiyoruz. Ankara ile İstanbul’un arasında 35 milyon nüfusun 2 saat içerisinde ulaşabildiği noktadan Türkiye’ye tarımsal ürünlerimizi satmak, köylümüzün cebine para girmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Bugün de 200 yıllık geçmişi olan ıspanak ekimi gerçekleştireceğiz. Bunun kaynağı da Kıbrıscık’a bağlı Bölücekaya köyü. Domateslerimizi, biberlerimizi mümkün olduğu kadar organik olarak yetiştirmeyi amaçlıyoruz” dedi.
Konuşmasının ardından projeye destek verenlere teşekkür plaketlerini takdim eden Özcan, daha sonra tarlaya girerek, 200 yıllık atalık ıspanak tohumu ekimi yaptı. Özcan etkinlikte son olarak, yerli tohumlardan üretilen organik domates, biber gibi sebzelerden de topladıktan sonra fidanlıktan ayrıldı.