Bursa Teknik Üniversitesi ile Yıldırım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ortaklaşa Fidan Dikme Etkinliği Gerçekleştirdi.
Bursa Teknik Üniversitesi ile Yıldırım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ortaklaşa Fidan Dikme Etkinliği Gerçekleştirdi. 21/26 Mart orman …
Bursa Teknik Üniversitesi ile Yıldırım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ortaklaşa Fidan Dikme Etkinliği Gerçekleştirdi.
21/26 Mart orman haftası dolayısıyla Bursa Teknik Üniversitesi Mimar Sinan Yerleşkesinde Orman Haftası dolayısıyla Fidan Dikim Etkinliği Düzenlendi.
Bursa Teknik Üniversitesi Mimar Sinan Yerleşkesi Turkuaz Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Bursa Teknik Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümü Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Oğuzhan Sarıkaya, Genç Tema Topluluğu Başkanı Seda Mamay, Genç Yeşilay Topluluğu Başkanı Almila Çakanşimşek ve Yıldırım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğretmen ve öğrencileri katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Bursa Teknik Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümü Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Oğuzhan Sarıkaya, artan nüfus ve sanayileşme ile birlikte ihtiyaçlar her gün daha da arttığını belirterek, “İnsanların doğal kaynaklardan yararlanma ihtiyacı araştırmaya sevk etmektedir. Bu doğal kaynaklardan birisi de orman ve orman ürünleridir. Bu bağlamda Dünya’nın yenilenebilir kaynaklarından biri olan ormanlara gerekli önemin verilmediğini gören Avrupa tarım federasyonu 21 Mart gününü kuzey yarım kürede ilkbaharın başlangıcı ve güney yarım kürede de sonbaharın başlangıcı olarak kabul etmiş ve Birleşmiş Milletler kanalı ile bunu bütün Dünya ülkelerine tavsiye edilmesini sağlamıştır. O günden bu yana 21 / 26 tarihleri Dünya Ormancılık Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu hafta ayrıca Dünya’da ki içilebilir su kaynaklarının önemine dikkat çekmek, bu kaynakların korunması amacıyla somut adımlar atılmasını desteklemek amacıyla gerçekleştirilen Dünya’mız ve ülkemiz için son derece önemli olan Su gününü kutlamaktayız. Dünya’mız için son derece önemli olan doğal kaynaklarımızı korumamız gerektiğini de unutmamalıyız” dedi.
Bursa Teknik Üniversitesi Genç Yeşilay Başkanı Almila Çakanşimşek bu sene 102. Yılını kutlayan Yeşilay’ın bir asır süredir bağımlılıklarla mücadele ettiğini belirterek, “Yeşilay Cemiyetinin gençler nezdinde çaba sarf eden bir koluyuz. Türkiye’nin 81 ilinde 141 üniversitede bulunmaktayız. Maalesef ki gençlerimiz bağımlılık türlerinin ve bunları yaygınlaştıranların hedefi haline geldi. Bizler bunun bilinciyle kendimizi arkadaşlarımızı her türlü zararlı alışkanlıklardan korunmak amacıyla üniversitelerde, meydanlarda, sporda, sanatta kısacası farkındalık oluşturmak amacıyla bizleri görmek istediğiniz her yerdeyiz.” Dedi. Orman haftasının Türkiye’de ki öneminden bahseden Çakanşimşek, “Bu sene ise Orman Haftası’nın anlam ve önemi hakkında gençlerle beraber farkındalığımızı artıracak bir seminerle beraber fidan dikimi etkinliğimizi gerçekleştirmek istedik. Bunun için diğer topluluklar ile bir araya geldik ve sizler için bu etkinliği düzenledik. Şimdi ise fidan dikimi etkinliğimize geçmeden önce bu etkinliği düzenlemek üzere bir araya geldiğimiz topluluk başkanlarımıza sonrasında ise siz değerli katılımcılarımıza, öğrenci arkadaşlarıma bu güzel ve anlamlı etkinlikte bizlerle olduğunuz için teşekkür ediyorum” dedi.
Etkinlikte “İnsanlığı tehdit eden iklim krizi ve biyolojik çeşitlilik kaybı ile su orman ilişkisi” konulu sunumunu gerçekleştiren Bursa Teknik Üniversitesi Genç Tema Başkanı Seda Mamay, Dünya ve ülkemiz için önemli oksijen kaynakları olan ve günden güne tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan ormanlarımızın öneminden bahseden Mamay, “ İklim değişikliği ile birlikte günden güne tehlike altına giren Ormanlarımız ve hayati ihtiyaçlarımızdan biri olan Su’yu korumamız gerektiğini öğrenmemiz gereklidir. Ormanlarımız hem ülkemizin ekolojik dengesi açısından hem de yaşamımız için son derece önemli olan doğal kaynaklarımızı korumalı ve kollamalıyız” dedi.
Orman Mühendisliği öğrencisi Savaş Yılmaz, “Ormanlar bizlere geçmişimizden yadigar yaşayan servetlerdir.Ormanlar olmasa bir çok yaşamsal fonksiyonlarımızı karşılayamayız. İçtiğimiz su, okuduğumuz kitaplar, oturduğunuz sandalyeler hatta şu anda üzerinde durduğunuz zemin bile orman envanterinden geçen ürünlerden oluşmaktadır. 1999 yılı itibariyle 20 Milyon 800 Bin hektar olan ormanlık alanlarımız 2022 yılı itibariyle elde edilen veriler sonucunda 23 Milyon 100 Bin hektar orman alanına çıkmıştır. Aslında sizlere anlatmak istediğimiz sayılar değil, o sayıların oluşturduğu ortamı her zaman nasıl iyileştiririz korumayı başarırızdır” ifadelerini kullandı.
Etkinliğin ardından Bursa Teknik Üniversite öğrenci toplulukları ile Yıldırım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Bursa Teknik Üniversitesi Mimarsinan Yerleşkesin de belirlenen yerlere fidan dikme etkinliği gerçekleştirdi.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı