Dolar 34,4096
Euro 36,3049
Altın 2.842,70
BİST 9.420,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Çok Bulutlu
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Cts 14°C
Paz 14°C
Pts 15°C
Sal 17°C

Evrakta Sahtecilik Suçu

Evrakta Sahtecilik Suçu
1 Ekim 2022 12:41

 

Belgede sahtecilik suçu resmi (evrakta) belgede sahtecilik suçu ve özel belgede sahtecilik suçu olarak ikiye ayrılır.

Resmi Belgede Sahtecilik Suçu

Resmi belgede sahtecilik suçu TCK madde 204’te belirtilmiş olup seçimlik hareketli bir suçtur. Bir resmi belgeyi sahte olacak şekilde hazırlayan veya var olan bir resmi evrakı başkalarını yanıltacak şekilde değiştiren yada sahte belgeyi kullanan kişiye 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Resmi belgeyi kullanan kişi bu resmi belgeyi kendisinin hazırlayıp hazırlamaması önemli değildir.

Eğer görevi gereği bu belgeyi düzenlemeye yetkili kişi bu suçu işliyorsa sahte resmi evrakı düzenleyen veya sahte evrakı kullanan kamu görevlisine verilecek ceza 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası olacaktır. Resmi evrakta sahtecilik suçundan dolayı açılacak bir ceza davasında ceza avukatından yardım almak, dava sürecinin hızlı sonuçlanmasına yardımcı olabilir.

Başka birinden bu sahte resmi evrakı alan kişide bu suçu işlemiş olur. Ama burada önemli olan husus failin bu suçu işleme kastı olup olmadığıdır. Eğer fail elindeki evrakın sahte bir evrak olduğunu bilmiyorsa bu suç oluşmamış olur. Yani sahte resmi evrakı kullanan kişinin bu evrakın sahte olduğunu bilmesi sonucunda bu suç oluşur.

Bazı resmi evraklar sahteliği ispat edilene kadar resmi evrak olarak düşünülür. Çünkü bu belgeler tam güvenilirliğe sahip olan kesin delil niteliğindeki belgelerdir. Örneğin bir noterden alınmış belge veya mahkemeden alınan belge bu özelliğe sahip belgelerdir. Bu tarz resmi belgelerde bu suç işlenmesi durumunda verilecek ceza yarı oranında arttırılır.

Özel belgede sahtecilik suçunda herhangi bir şikayet süresi yoktur ama dava zaman aşımı süresi 8 yıldır.

Özel Belgede Sahtecilik Suçu

Özel belgede sahtecilik suçu TCK madde 207’de düzenlemiştir. Burada resmi belgede sahtecilik suçundan farkı sadece özel belgeyi düzenlemek veya var olan bir özel belgeyi değiştirmek yetmez. Ayrıca bu sahte olan özel belgeyi kullanmak gerekir. Örneğin bir kişi kendi sahte bir kira sözleşmesi hazırlarsa ama bunu kullanmayıp bu belgeyi sadece çekmecesinde tutarsa bu suç oluşmamış olacaktır. Bu suçu işleyen kişiye 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Bir sahte belgeyi kendi düzenlemese de bilerek kullanan kişi de yukarıda belirttiğimiz hapis cezası ile cezalandırılır. Resmi belgede sahtecilik suçunda olduğu gibi burada da failin kullandığı evrakın sahte olduğunu biliyor olması gerekir.

Özel belgede sahtecilik suçunda da resmi belgede sahtecilik suçunda olduğu gibi herhangi bir şikayet süresi olmayıp dava zaman aşımı süresi 8 yıldır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.