Türkiye’nin Patent Raporu’na Ege Üniversitesi damgası
Türkiye’nin teknoloji geliştirme ve ticarileştirme yetkinliklerini patent verisi ile ortaya çıkarmak ve patent ekosisteminin gelişimini görünür …
Türkiye’nin teknoloji geliştirme ve ticarileştirme yetkinliklerini patent verisi ile ortaya çıkarmak ve patent ekosisteminin gelişimini görünür kılmak amacıyla Patent Effect tarafından hazırlanan “Türkiye’nin Patent Raporu 2021” yayımlandı. Ege Üniversitesi, “Patent Şampiyonu Üniversiteler” sıralamasında 37 patent başvurusuyla ikinci sırada yer aldı. EÜ, “Ticarileşme Şampiyonu Üniversiteler” genel sıralamasında 26 sözleşme ile ikinci olurken, “Patent Lisanslama” genel sıralamasında ise üçüncülüğü elde etti.
Ege Üniversitesinin, bir “Araştırma Üniversitesi” olarak bilimsel çalışmaların katma değere dönüşmesine son derece önem verdiğini söyleyen Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Akademisyenlerimizin emekleri ve araştırmaları sonucunda geliştirilen ürünlerin patentle tescillenmesi, ülkemizin kalkınması açısından da önem arz ediyor. Bu bilinçle üniversitemiz bünyesindeki araştırmacılarımızı patent geliştirme konusunda her zaman teşvik ediyoruz. Üniversitemizde oluşturduğumuz Ar-Ge ve inovasyon kültürü, çeşitli kurum ve kuruluşların raporlarına olumlu şekilde yansımaya devam ediyor. Patent Effect 2021 Patent Raporu verilerine göre Ege Üniversitesi, Patent Şampiyonu Üniversiteler sıralamasında 37 patent başvurusuyla ikinci; Ticarileşme Şampiyonu Üniversiteler Genel Sıralamasında 26 adet sözleşme ile ikinci; Patent Lisanslama Genel sıralamasında ise 22 adet sözleşme ile üçüncü sırada yer aldı. Bu başarıda emeği geçen tüm mensuplarımıza teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum” diye konuştu.
Teknoloji kategorilerinin de değerlendirildiği raporda Ege Üniversitesi; “Gıda ve İçecek” kategorisinde 16 patentle üçüncü, “Tekstil” kategorisinde 8 patentle dördüncü, “Biyoteknoloji” kategorisinde 18 patentle dördüncü, “İlaç” kategorisinde 30 patentle beşinci, “Perakende ve E-Ticaret” kategorisinde beşinci, “İleri Malzemeler” kategorisinde 31 patentle altıncı, “Medikal Teknolojiler” kategorisinde 22 patentle sekizinci ve “Yeşil Teknolojiler” kategorisinde 11 patentle onuncu sırada yer aldı.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı