Dolar 34,4208
Euro 36,3735
Altın 2.836,84
BİST 9.490,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Çok Bulutlu
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Cts 14°C
Paz 14°C
Pts 15°C
Sal 17°C

Yabancı akademisyenler, dirençli şehirleri Kocaeli’de masaya yatırdı

Kartepe Zirvesi 2022’ye farklı ülkelerden konuk olan yabancı akademisyenler, ‘Dirençli Şehirler ve Dünya Deneyimleri’ konusunda görüşlerini …

Yabancı akademisyenler, dirençli şehirleri Kocaeli’de masaya yatırdı
27 Mart 2022 01:48

Kartepe Zirvesi 2022’ye farklı ülkelerden konuk olan yabancı akademisyenler, ‘Dirençli Şehirler ve Dünya Deneyimleri’ konusunda görüşlerini açıkladı

İklim değişikliği tehdidiyle karşı karşıya kalan dünyanın yakın geleceğiyle ilgili senaryoların ele alındığı Kartepe Zirvesi 2022 tüm hızıyla devam ediyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen zirvenin üçüncü gününde ‘Dirençli Şehirler ve Dünya Deneyimleri’ masaya yatırılan konular arasında yer aldı. Kocaeli Kongre Merkezi Selim Sırrı Paşa Salonu’nda Prof. Dr. Khaled Tatmorı’nin başkanlığını yaptığı oturumda farklı ülkelerden Kartepe Zirvesi’ne gelen yabancı akademisyenler, Dirençli Şehirler ve Dünya Deneyimleri’ konusunda görüşlerini açıkladı.

“COVİD İNSANLARIN YAŞAMLARINDA TAHRİBATA NEDEN OLDU”

Pandemi ve kentsel yaşam üzerine açıklamalar yapan Pakistan Pencap Üniversitesi’nden Yardımcı Doçent Ayesha Hanıf, “Covid-19, insanların yaşamlarında, özellikle de gelişmekte olan ülkelerdeki insanların yaşamlarında tahribata neden oldu. Pandemi, yoksulluğun endişe verici durumunu tehlikeye attı. Pakistan da pandeminin neden olduğu kayıplarla başa çıkmak için adımlar attı ve yaptı. Covid-19 pozitif vakaların yüzdesinin yüksek olduğu bazı şehirlerde kilitlenmenin uygulandığı başka bir idari ve yenilikçi strateji olmuştur. Akıllı sokağa çıkma yasağının ortak çalışma ve mağaza açılış günleri, zamanlamalar ve değişen hizmet sunum şekli gibi başka boyutları da var. Ayrıca hükümet, planlanmış bir strateji ve politika ile yoksullara mali yardımda bulunmak için eşi görülmemiş adımlar attı” dedi.

“SONUCA DAYALI PAYDAŞ ETKİLEŞİMLERİ”

Kartepe Zirvesi 2022’ye Endonezya’dan konuk olan Zulfikar Dinar W. Putra ise, Covid-19 pandemisi sırasında sosyal hizmetlerin işleminde temel girişimlerin geliştirilmesi konusunda görüş belirtip, “Covid-19 sırasında hükümet, pandeminin etkisini artıran büyük ölçekli politikalara odaklanma eğilimindeyken, kentsel topluluklar pandeminin etkisiyle başa çıkmak için küçük ölçekli girişimlerini sürdürüyor. Ancak, hizmetleri üreten aktörler ve hizmetin sonuçları net bir şekilde haritalandırılmamıştır. Bu çalışma, Marjinal Okul Topluluğunu bir vaka çalışması olarak kullanarak taban girişimlerinin paydaşlarını ve sonuçlarını araştırmayı amaçlamaktadır. Paydaş analizini kullanan bu çalışma, kilit paydaşları, diğer paydaşlarla etkileşimlerini ve topluluğun sonucunu göstermektedir. Sonuca dayalı olarak, paydaş etkileşimlerine ve sonuçların türüne dayalı olarak tabandan inisiyatif geliştirme çerçevesi sunulmaktadır” dedi.

“YERALTI SUYU ÖRNEKLERİ DE 300 KATILIMCIDAN TEST EDİLDİ”

Pakistan Faisalabad Tarım Üniversitesi’nden Mahreen Alam ise doğal kaynaklar ve gıda güvenliği ile ilgili konuştu. Mahreen Alam, “Hızlı kentleşme yeraltı suyunun kirlenmesine katkıda bulunuyor. Düşük yeraltı suyu kalitesi, yaygın olarak içme ve sulama amaçlı kullanıldığı için gıda güvensizliğini artırmaktadır. Ana amaç, artan kentleşmenin yeraltı suyu kalitesi ve gıda güvenliği üzerindeki etkisini analiz etmektedir ve veriler 300 katılımcıdan toplanmıştır. Yeraltı suyu örnekleri de 300 katılımcıdan test edildi. Mevcut çalışma, atık su ve katı atıkların bilimsel olarak yönetilmesini ve acil olarak düzenlenmesini önermiştir. Yüksek katlı bina sistemi geniş bir ölçekte tanıtılmalıdır” dedi.

“HAVA KALİTESİ İZLEME TABANLI CİHAZ ÖNERİYORUZ”

Kartepe Zirvesi 2022’ye İspanya’dan katılan Eduardo Illueca Fernandez, iklim değişikliği konusunda görüşlerini bildirerek, “Kentsel sağlık ve iklim değişikliği, Paris Anlaşması nedeniyle düşük emisyon bölgelerinin oluşturulması olarak teşvik edildi. Bu nedenle, hipertokalio sensörlere ve sinyallerini iyileştirme yöntemlerine dayalı yüksek çözünürlüklü ağlar oluşturmak esastır. Anahtar yeniliklerden biri veri kalitesi ve cihazların yüksek uzaysal çözünürlüğüdür. PM ölçümü için yenilikçi bir yaklaşım sunuyoruz, gerçek zamanlı ölçümler için bir hava kalitesi izleme tabanlı cihaz öneriyoruz. Yazılımımız, makine öğrenimini uyguladığımız higroskopik yarıçapın artışını önleyen bir nem düzeltme algoritması içeriyor. Sinyali iyileştiriyoruz ve yöntemimiz GR MM-TD’ye karşı gerçek bir senaryoda test edildi. PM2.5 ve PMI fraksiyonlarını yüksek hassasiyetle ölçüyoruz” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.