Araç Değer Kaybı Başvuru Süreci
Araç değer kaybı başvurusu aracınızın kaza sonrasında kaybetmiş olduğu değeri tazmin etmek için başvurabileceğiniz, hukuki ve yasal bir yöntemdir. Aracınızın kaza sonrasında ikinci el değerinde herhangi bir azalma meydana geliyorsa, bu durumda karşı tarafın Zorunlu Trafik Sigortası kapsamında bu zararı tazmin etmek mümkündür. Araç değer kaybı başvurusu yapmak için dikkat etmeniz gereken hususları bu yazımızda ele alacağız.
Araç Değer Kaybı Başvuru Şartları Nelerdir?
-Araç değer kaybı başvurusunda bulunabilmek için kazada haklı olmanız gerekmektedir. Kazada %75 kusurlu olsanız dahi araç değer kaybı başvurusunda bulunabilirsiniz. Ancak kazada kusurlu olan tarafın tamamen siz olduğunuz durumda araç değer kaybı başvurusunda bulunmanız mümkün olmayacaktır.
–Araç değer kaybı başvurusu yapabilmek için aracınızın zarar gördüğü kısımdan daha önce herhangi bir zarar almamış olması gerekmektedir. Ancak sistemde bazen bu kayıtlar gözükmemektedir.
-Aracınızın kilometresinin yüksek olması alacağınız araç değer kaybını etkilemektedir. Örneğin 200.000 kilometre yol yapmış bir araç ile henüz 10.000 kilometrede olan bir aracın kaza sonrası alacağı değer kayıpları farklıdır. Bu durum aracınızın modeli ve yaşı gibi durumlar göz önünde bulundurularak hesaplanmaktadır.
-Araç değer kaybı başvurusu için öncelikle sigorta şirketine ihtarname gönderilmelidir. Elinizde kanıt bulunması açısından posta aracılığıyla ve iadeli taahhütlü seçeneği ile göndermenizi önermekteyiz. Gönderilecek ihtarnamede araç değer kaybının hesaplanması ve ödenmesi için 15 günlük süre verilmeli ve bu süre içerisinde ödeme yapılmazsa Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuruda bulunabileceği veya dava aşamasına geçileceği bilgisi paylaşılmalıdır.
Araç Değer Kaybı Tahkim Süreci ve Davası
Sigorta şirketine çekilecek olan ihtarname ile 15 günlük süre verilmeli, eğer 15 günlük süre içerisinde sigorta şirketi ödeme yapmazsa tercihen Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuruda bulunmalı veya normal mahkemelerde araç değer kaybı davası açılmalıdır. Sigorta Tahkim Komisyonu sadece bu alanda kurulmuş olan ve Hukuk Muhakemeleri Kanununa tabii olarak hizmet veren mahkemelerdir. Sigorta Tahkim Komisyonu başvurularının hızlı olmasının sebebi arabuluculuktan muaf tutulmasıdır. Bu sayede süreç daha hızlı işlemekte ve tahminen 4-12 ay aralığında sonuçlanmaktadır. Normal mahkemelerde açılacak davalar ise çok daha uzun sürelerde sonuçlanmaktadır. Bu nedenle tercihiniz Sigorta Tahkim Komisyonları olmalıdır. Ancak başvuru sürecinin teknik detaylar içermesi nedeniyle araç değer kaybı başvurunuzu şahsi olarak değil bir avukat aracılığıyla gerçekleştirmenizi önermekteyiz.
Eğer avukat aracılığıyla araç değer kaybı başvurusunda bulunmak istiyorsanız https://degerkaybi.org.tr adresi üzerinden süreç hakkında kendileriyle iletişime geçerek detaylı bilgi alabilmeniz mümkündür. Günümüzde hasar danışmanlık şirketleri de araç değer kaybı hizmeti vermektedir ancak hasar danışmanlık şirketleri de bir avukatla anlaşarak çalışmaktadır. Bu noktada doğrudan bir avukat desteği alınması daha fazla fayda sağlayacaktır.
Elbette araç değer kaybı başvurusu yapabilmek için avukat tutma zorunluluğunuz bulunmamaktadır ancak bu durumda hak kayıpları veya aslında olması gereken tutarı elde etme imkanınızın oldukça az olduğunu, nitekim genelde yapılan başvuruların eksik olması nedeniyle reddedilme ihtimalinin bulunduğunu da göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.
Kaza sonrasında mağdurlar aynı zamanda eğer şartları mevcut ise araç mahrumiyet bedeli ve hasar tazminatı davalarını da açabilirler. Araç mahrumiyet bedeli şahsa karşı, hasar tazminatı ise sigorta şirketine karşı ileri sürülebilecek davalar arasında yer almaktadır.