Dolar 35,6369
Euro 37,1610
Altın 3.149,31
BİST 9.999,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 11°C
Cts 11°C

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Nuran Salman: “Bağışıklama tatil sonrasında okullarda salgın riskini yüksek ölçüde azaltıyor”

Yaz tatilinin ardından okula dönüşte çocuklarda aşı takibinin yapılmasının bağışıklamada önem taşıdığına dikkat çeken GSK Türkiye Aşı Bilimsel …

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Nuran Salman: “Bağışıklama tatil sonrasında okullarda salgın riskini yüksek ölçüde azaltıyor”
17 Eylül 2022 00:33

Yaz tatilinin ardından okula dönüşte çocuklarda aşı takibinin yapılmasının bağışıklamada önem taşıdığına dikkat çeken GSK Türkiye Aşı Bilimsel Danışmanı, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Nuran Salman, aşının ölümcül olabilen hastalıklarda mümkün olan en iyi korumayı oluşturduğuna dikkat çekti.

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Nuran Salman, yaz tatilinin ardından okula dönüşte dikkate alınması gereken en önemli konulardan birinin çocukluk çağı aşı uygulamaları olduğunu belirtti. Bütüncül bir sağlık anlayışının benimsenerek ebeveynler tarafından çocukların aşı takibinin yapılması gerektiğini vurgulayan Nuran Salman, çocukların aşı uygulamalarının güncel tutulmasının, onları sağlıklı tutmanın ve okula gereksiz devamsızlıklarını azaltmanın en iyi yolu olduğunun altını çizdi.

Çocukların ergenlik öncesi ve sırasında belirli hastalıklara karşı daha duyarlı olduklarını söyleyen Prof. Dr. Nuran Salman, çocuklarda düzenli aşı takibinin özellikle bu noktada oldukça önemli olduğuna dikkat çekti.

“Ebeveyn farkındalığı çocukluk çağı aşılarının düzenli takibinde önemli bir rol oynuyor”

Çocukların düzenli bağışıklanmasında ebeveyn farkındalığının önemine her fırsatta değinen Prof. Dr. Nuran Salman: “Bağışıklamanın güncel olması çocukların çok ciddi ve ölümcül olabilen birtakım hastalıklara karşı mümkün olan en iyi korumaya sahip olmalarına zemin hazırlar1. Her gün sayısız mikroba maruz kalan çocukların bağışıklığının artırılarak okullarda hızla yayılım gösteren salgınların bulaş riskinin azalmasında düzenli aşı takibi gerçekten önemli. Özellikle okula dönüşte her ebeveynin yaşları fark etmeksizin çocuklarının aşı takvimine aynı özeni göstermesi çocukları sağlıklı tutarak eğitimden geri kalmamalarını sağlayacaktır, ailelerin bu konuya öncelik vermesini tavsiye ediyorum” dedi.

“Eş zamanlı uygulanan aşılar endişe yaratmamalı”

Prof. Dr. Nuran Salman, eş zamanlı ve birden fazla uygulanan aşıların ebeveynlerde yarattığı endişeyi anlayışla karşıladığını dile getirerek: “Ebeveynler, birden fazla sayıda ve eş zamanlı uygulanan aşılar sebebiyle endişeye kapılmamalı. Soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve benzeri birçok rahatsızlıklar aşılara kıyasla çocukların bağışıklık sistemine daha fazla yük bindiriyor. Tüm aşılar, kullanım onayı almadan önce birden fazla klinik araştırmalarda, güvenlilik ve etkinlik açısından değerlendiriliyor. Bu sebeple bu tür endişelerden arınmamız; bilimin gücüne ve aşıların etkisine inanmamız gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

“Çocuklarımızın aşılarını aksatmadan ve tam vaktinde yaptırarak olası riskleri azaltmalıyız”

Prof. Dr. Nuran Salman, aşılamanın zamanında yapılmasının önemini vurularken şu sözleri dile getirdi: “Meningokok mikrobu dünyada bakteriyel menenjitin önde gelen nedenleri arasındadır. Uygun tedaviye rağmen her 10 kişiden 1’i kaybedilirken, yaşayan her 5 kişiden 1’i hastalığa bağlı ciddi işlev ve doku bozuklukları ile yaşamına devam ediyor. En sık 1 yaşından küçük bebeklerde görülen hastalığın ikincil piki, ergenlerde ve genç erişkinlerde görülüyor. 6 farklı grubun neden olduğu hastalığın ülkemizde en sık görülen grubuna karşı, aşı ile korunma mümkün. Bu sebeple çocuklarımızın aşılarını aksatmadan ve tam vaktinde yaptırarak olası riskleri azaltmalıyız.”

“Aşılar sayesinde dünya genelinde her yıl 4 ila 5 milyon hayat kurtarılıyor”

Açıklamalarında Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun 2021 yılına yönelik verilerine de yer veren Prof. Dr. Nuran Salman, “Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Acil Yardım Fonu’nun verilerine göre 2021 yılında yaklaşık 25 milyon çocuğun hayat kurtaran aşılarının yapılmadığını veya eksik yapıldığını ve 18 milyon çocuğun ise hiçbir aşısının yapılmadığını gördük. Oysa yine Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre aşılar sayesinde dünya genelinde her yıl 4 ila 5 milyon hayat kurtarılıyor. Her birey, bağışıklamanın; hastalıkların engellemesi, beklenen yaşam süresinin uzatması gibi olumlu etkilerinin farkında olmalı ve aşıyla önüne geçilebilecek ölümcül hastalıkları önemsememenin çocuklarımız için ne denli tehlikeli olabileceğini göz önünde bulundurmalı” ifadelerini kullandı.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.