Dolar 34,4222
Euro 36,4476
Altın 2.846,82
BİST 9.425,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Çok Bulutlu
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Cts 13°C
Paz 15°C
Pts 15°C
Sal 17°C

Gıda Zehirlenmesinde Erken Müdahale Tedaviyi Kolaylaştırıyor

Karın ağrısı, kusma ve ishal ile kendini belli eden gıda zehirlenmeleri, bozuk besinlerin tüketilmesi ya da yanlış pişirme yöntemleri nedeniyle …

Gıda Zehirlenmesinde Erken Müdahale Tedaviyi Kolaylaştırıyor
31 Ağustos 2022 11:06

Karın ağrısı, kusma ve ishal ile kendini belli eden gıda zehirlenmeleri, bozuk besinlerin tüketilmesi ya da yanlış pişirme yöntemleri nedeniyle ortaya çıkabiliyor. DoktorTakvimi.com uzmanlarından Dyt. Ayris Gürsili, gıda zehirlenmelerinin nedenlerini ve alınabilecek önlemleri anlatıyor.

Bozulmuş gıdaların tüketilmesi sonucu ortaya çıkan gıda zehirlenmeleri kendini ishal, kusma ve karın ağrısıyla gösteriyor. Özellikle sıcak günlerde daha sık görülen gıda zehirlenmelerinde erken müdahalenin önemine dikkat çeken DoktorTakvimi.com uzmanlarından Dyt. Ayris Gürsili, bu sayede yaşanabilecek olumsuzların önüne geçilerek, daha kolay bir iyileşme sağlanabileceğini belirtiyor. Dyt. Gürsili, bakteri, parazit, virüs ve organizmaların sindirim sistemine karışmasıyla ortaya çıkan gıda zehirlenmelerinin daha ağır olduğu durumlarda ise mutlaka bir sağlık kurumuna başvurulması gerektiğinin altını çiziyor. Dyt. Gürsili, gıda zehirlenmelerinde teşhisin nasıl konulduğuna dair ise şu bilgileri paylaşıyor: “Hasta ile doktorun buradaki iletişimi, rahatlıkla tanı koymasını sağlar. Hasta hastaneye gelmeden önce tükettiği besinleri hekim ile paylaşır. Hasta belirtilerini ve ne kadar süredir bu belirtileri yaşadığını hekime ifade ederek tanı koyma sürecini hızlandırır. Doktor fiziksel muayene ile zehirlenme belirtilerini gözlemler. Eğer toksinlere bağlı olarak bir zehirlenme gerçekleşmişse; yapılacak tahliller ile ortaya çıkar. Hekiminiz sizden, kan ve dışkı testi veya parazit muayenesi isteyebilir. Tüm bu tahliller ve tetkikler sonucu doğru bir tedavi yöntemi uygulanmaya başlar.”

Dyt. Gürsili, gıda zehirlenmelerinde doğru bilinen yanlışları ise şöyle sıralıyor: “Bozuk yiyeceklerin kötü koktuğu ve göründüğü için bozulduğunun rahatça anlaşılabileceğine dair yanlış bir kanı bulunuyor. Oysa bozulan her gıda kötü görünüp kokmayabilir. Çünkü bakteriler gözle görülmezler ve bu durum gıda zehirlenmesine sebep olabilir. Bunun yanı sıra bazı kişiler az pişmiş yumurtanın hem daha lezzetli hem de sağlıklı olduğunu düşünüyor. Oysa size lezzetli gelse de yumurtanın zehirlenmelere neden olmaması için beyazının da sarısının da çok iyi pişmiş olması gerekir. Bunun gibi bir başka yanlış kanı da eti biraz pişirip sonra mangalda pişirmeye devam etmenin sağlıklı olduğu düşüncesi… Oysa eti böyle pişirmek bakteriler hızla çoğalmasına ve sonrasında zehirlenmelere yol açabilir.”

DoktorTakvimi.com uzmanlarından Dyt. Ayris Gürsili, gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek için meyvelerin su ve fırça yardımıyla iyice yıkanmasını, sebzelerin ise su dolu bir kapta bekletilip iyice temizlendiğinden emin olduktan sonra tüketilmesini öneriyor. Aynı anda yapılan yemeklerle, aynı mutfak araç ve gereçlerini kullanmak gerektiğini de hatırlatan Gürsili, “Örneğin; çiğ et kesilmiş bir tahtada, güzelce yıkanmadan farklı bir yemeği kesmek doğru değildir. Her işlem sonrası mutfak araç ve gereçlerinin iyice temizlenmesi gerekir” diyor.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.