Dolar 35,6193
Euro 36,9359
Altın 3.117,96
BİST 10.053,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Çar 11°C
Per 13°C
Cum 12°C
Cts 13°C

İdrar kaçırma sosyal hayatı kısıtlıyor!

Kadınlarda idrar kaçırma, oldukça sık görülen sağlık sorunlarının başında geliyor. Mesane kaslarının kontrol edilememesi ile istemsizce idrarın …

İdrar kaçırma sosyal hayatı kısıtlıyor!
25 Nisan 2022 12:06

Kadınlarda idrar kaçırma, oldukça sık görülen sağlık sorunlarının başında geliyor. Mesane kaslarının kontrol edilememesi ile istemsizce idrarın tutulamaması durumu olan idrar kaçırma, hemen her yaşta görülse de ileri yaşlarda daha da sık gözlemleniyor. Birçok kadının yaşam kalitesini etkileyen, sosyal hayatını kısıtlayan hatta bazı durumlarda eve hapseden bu durumun bir kader olmadığına dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Yücel Karaman, uygun tedavi yöntemleriyle idrar kaçırma problemlerinin önüne geçilebildiğini belirtiyor.

İSTANBUL İGFA- İdrar kaçırma problemi toplumun birçoğunda görülse de kadınların söylemekten çekindiği ve doktora gitme konusunda endişe ettiği konular arasında yer alıyor. Birçok kadın utanıp çekindiği için bu durumu kimseyle paylaşmıyor ve utandıkları için sosyal hayattan izole olarak hayatlarına devam ediyorlar. Doğru tedavi yöntemleri ile kısa sürede normal hayata geri dönmenin mümkün olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Yücel Karaman, “Kan şekeri, idrar tahlili ve idrar kültürü, ultrason ve ürodinami gibi tanı yöntemleri ile idrar kaçırma problemi teşhis edilebiliyor. İdrar kaçırma, genellikle birden fazla doğum yapmış kadınlarda sıklıkla görüldüğü düşünülse de çeşitli hastalıklara bağlı olarak da gelişebiliyor. Kabızlık, ileri yaş, genetik faktörler önemli rol oynasa da bazı vakalarda idrar kaçırma problemi kalıcı olduğundan dolayı, bu durum ciddiye alınarak uygun tedavi yöntemleri ile tedavi edilmelidir” dedi.

GÜLERKEN BİLE İDRAR KAÇABİLİR

Hapşırırken, gülerken, öksürürken, ağır kaldırırken bile idrar kaçırılabileceğini ve yaşam kalitesini doğrudan etkilediği için vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Yücel Karaman “İdrar kaçırmanın birçok sebebi olabildiği gibi birçok türü de var. Örneğin gülme, hapşırma gibi durumlarda hasta idrar kaçırıyorsa stres inkontinansı söz konusudur ve kas zayıflığına bağlı olarak yaşanır. Aniden gelen ve kontrolsüzce kaçırılan idrar durumu sıkışma tipi idrar kaçırma olarak tanımlanır. Hasta hem gülüp eğlenirken hem de bir anda idrarını tutamaz hale geliyorsa ise mix tip idrar kaçırma söz konusudur. Çoğu zaman hasta, idrarını yapamaz, sık sık idrara çıkmak ister, idrarını yaparken zorlanır ya da ağrı hisseder. Ayrıca hastada sık sık mesane enfeksiyonları görülür” diye belirtti.

DOĞRU TEDAVİ İLE HAYATI ASKIYA ALMAYIN

İdrar kaçırmadan doğru tedavinin önemine değinen Prof. Dr. Yücel Karaman, “İdar kaçırma tedavisinde genellikle cerrahi ve cerrahi dışı iki farklı tedavi yaklaşımı bulunuyor. Strese bağlı idrar kaçırma cerrahi operasyon ile tedavi edilir. Bu operasyon kolay olmasına karşın uzman hekimlerce yapılmalıdır. Karın içine girilmeden uygulanır, dış genital bölge kullanılır. İdrar boşaltım kanalının çıkışına askı konularak hastanın idrarını tutması sağlanır. Sıkışma tipi idrar kaçırmada ise ilaç tedavisi uygulanır. Aynı zamanda kasları güçlendirmek amacıyla kegel egzersizler önerilir. Hatta bazı hastalarda ilaca gerek duyulmaz ve sadece bu kaslarla istenilen sonuca ulaşılabilir” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.