Psikolojik Rahatsızlıkların Sebepleri
Psikolojik Hastalıkların Nedenleri
Zihinsel sağlık bozuklukları kişide sonradan açığa çıkabileceği gibi doğuştan da meydana gelebilir. Bu iki neden psikolojik rahatsızlıkların temel sebepleridir. Psikolojik bozukların tedavisinde temel sebepler çok önemlidir. Doğuştan gelen psikolojik bozuklukların tedavisi sonradan açığa çıkan psikolojik bozukluklara göre daha güçtür. Ancak hiçbir psikolojik rahatsızlığın iyileşme ihtimalinin olmaması gibi bir durum söz konusu olamaz. İyileşme süreci uzasa da her tür psikolojik bozukluğun iyileşme ihtimali vardır.
Psikolojik bozuklukları etkileyen sebepler; biyolojik, psikolojik ve çevresel etkenler olarak sınıflandırılabilir.
Biyolojik Etkenler
Birçok psikolojik rahatsızlığın sebebi beyin ve beyin hücrelerindeki bozukluk ve beyindeki bölgeleri bağlayan yollardaki sorunlar olarak saptanmaktadır. Beyinde bulunan hücrelere nöron denir ve nöronlar diğer vücut hücrelerine göre farklı yapıdadırlar. Nöronlar nötransmitter olarak adlandırılan kimyasallar ile iletişim kurarlar ve bu yolla beyinden çıkan bir sinyalin doğru organa düzgün bir şekilde iletilmesini sağlayan bir sinyal sistemi oluşur. Bu sistemde oluşan sorunlar zihinsel rahatsızlıkları da ortaya çıkarabilir. Akıl hastalıklarının sebep olan nörotranssimitter ve nöron bozuklarının temelinde şu sebepler bulunabilir:
-Kalıtım sorunları
-Enfeksiyonlar
-Doğum öncesi hasarlar
Psikolojik Etkenler
Ağır psikolojik travma yaşayan bireylerde psikolojik sorunlar açığa çıkabilmektedir. Çocukluk döneminde yaşanan travmatik olaylar örneğin; değer verdiği birinin ölümü, kişinin yaşadığı bir doğal afet ve bunun sonucunda bir yakınını kaybetme ya da çocukluk döneminde yaşadığı bir cinsel taciz sebepler psikolojik bozukluklara neden olabilmektedir.
Çevresel Etkenler
Eşlerin boşanması veya eşlerden birinin ölümü, aile bağlarının zayıf veya kopuk olması, öz güven eksikliği, öz saygı zayıflığı, anksiyete bozuklukları, öfke, yalnızlık gibi hislerde aşırılık, okul dönemlerinde okul değiştirme, iş hayatında iş değişikliği yaşama, kişinin kültürel beklentileri, sosyal yaşamda açığa çıkan sorunlar, uyuşturucu ve uyarıcı maddelere bağımlılık