Tarçın Çayının Faydaları Ve Zararları
Tarçın ağacının kabuğundan elde edilen tarçın birçok şekilde kullanılmaktadır. Hem kabuk hem de toz şeklinde kullanılan tarçın tatlılarda, içeceklerle birlikte tüketilebilmektedir.
Tarçın Çayı Neye İyi Gelir?
Bir baharat türü olan tarçın eski zamanlardan beri bazı hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır. Tarçın, sağlık açısından çok faydalıdır. Bu faydalardan biri kan dolaşımını arttırmasıdır.
Hastalıklara karşı savaşan tarçın soğuk algınlığı belirtilerini en aza indirir. Eski yıllardan beri mide bulantısı ve mide rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan tarçın mide kramplarına da iyi gelmektedir. Zayıflatıcı etkisi bulunan tarçınson yıllar da bu amaçla oldukça sık kullanılmaya başlamıştır.
Kan şekerini düzenliği biline tarçının diğer bir faydası ise menstrüel ağrıları azaltmasıdır. Aynı zamanda anti-bakteriyel özelliği bulunan tarçın hastalıklara ve mikroplara karşı koruma sağlamaktadır.
Tarçın Çayı Nasıl Hazırlanır?
Tarçın çayı iki türlü yapılmaktadır. Tarçın kabuğu ve tarçın tozu kullanılarak yapılabilen bu çayı hazırlamak oldukça basittir. Kabuk kullanılarak hazırlanan çay için 1 adet tarçın kabuğuna ihtiyaç vardır. 500 ml. Su kaynatılır ve içerisine birkaç parçaya bölünmüş tarçın kabuğu atılıp 10 dakika kadar demlenir. Bu sürede demliğin kapağı kapalı olmalıdır.
Toz ile hazırlanacak çay için gerekli olan 1-2 çay kaşığı toz tarçındır. Kaynar su tarçın tozunun üstüne dökülür ve iyice karıştırılır. Bu şekilde 5 dakika demlenmesi beklenir.
Tarçın Çayının Sağlığa Faydaları
Tarçın çayının en büyük özelliği vücut ısısını dengelemesidir. Ayrıca insülin direncini dengede tutarak aşırı kilolanmaya karşı savaşır. Doğal katkı maddesi yerine geçebilecek özelliklere sahip olan tarçın çayı gıdaları bakterilere karşı korumaktadır. Ayrıca vücuttaki oksijenin hücrelere dağılmasını sağlar.
Bulundurduğu kalsiyum sayesinde kemikleri güçlendiren etkisi de vardır. Vücuttaki tuzun atılmasında yardımcı olan tarçın çayı kalın bağırsağı korur ve kansere karşı savaşır.