Dolar 35,2742
Euro 36,7039
Altın 2.968,48
BİST 9.672,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Per 8°C
Cum 9°C
Cts 9°C
Paz 10°C

Temre Neden Olur, Nazardan Olur Mu? Temre Yarasına Ne İyi Gelir?

Temriye adı ile de bilinen temre hastalığı, esas olarak belirtileri egzama hastalığı ile benzerlik göstermekte olan bir deri hastalığıdır. Genetik yatkınlık haricinde pek çok çevresel unsur da hastalığın temel sebepleri içerisinde yer almaktadır. Alerjik reaksiyonlar ile beraber görülebilen temre hastalığı genelde bir hafta ile on günlük bir süreçte bütünüyle iyileşmektedir. Sizin için temre hastalığının ne demek olduğunu, bu hastalığın nedenlerini ve nasıl tedavi edildiğini derledik.

Temre Neden Olur, Nazardan Olur Mu? Temre Yarasına Ne İyi Gelir?
30 Kasım 2021 04:00

Bakteriler de temre hastalığının meydana gelmesinde etkili bir rol oynamaktadır. Temrenin ileri düzeylerde cilt kanserine dönüşme riskine sahip olmaktadır. . Bu sebeple bütün semptomları gösteren kişiler vakit kaybetmeden cildiye doktoruna görünmelidir. Erken teşhis, mevcut enfeksiyonun yayılmasını önlemektedir ve hastalığın kısa bir süre içinde geçmesini sağlamaktadır.

Temre Nedir?

Temre, önemli kabul edilen bir cilt hastalığı türü olarak ifade edilmektedir. Temre, genelde kollarda ve sırt bölgesinde küçük olan kızarıklıkların çıkmasına sebep olan bir deri hastalığıdır. Tinea corporis isimli parazitlerin sebep olduğu temre hastalığında pek çok farklı tedavi yöntemi uygulanabilmektedir.

Temre Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Alerjik reaksiyonlar ve bakteriler haricinde pek çok çevresel unsurlar da temriye hastalığına sebep olabilmektedir. Cilt temizliğine yeterince özen göstermeyen bireylerde görülme riski çok daha yüksektir. Kalitesiz nitelikteki kozmetik ürünleri cildin yıpranmasına ve tahriş olmasına sebep olmaktadır. Temre hastalığına neden olan etkenleri şu şekilde sıralamak mümkün olmaktadır:

  • Kozmetik yapılı malzemeler gibi cilde direkt olarak temas edebilen malzemelerden kaynaklı riskler
  • Cildin yeterince temizlenmemesi
  • Kullanılmış olan kalitesiz kremler
  • Temizlik ürünleri içinde alerjiye neden olan hammaddeler
  • Cildin büyük ölçüde tahriş olması
  • Cildin bakteri üretmesi
  • Yenilebilen gıdalarda alerjik reaksiyon ile birlikte vücudun tepki vermesi

Şeklinde sıralamak mümkün olmaktadır.

Temre Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Cilt birden çok tabakadan meydana gelmektedir. En üst tabakası devamlı dökülerek kendisini yenileyen ölü olan cilt hücrelerinden oluşan bir tabakadır ve vücut bakımından koruyucu bir kalkan görevi görmektedir. Cilt; kimyasallar, kozmetikler veya fiziksel travmalar nedeni ile tahriş olduğunda canlı olan cilt tabakaları hava ile temas etmektedir ve enfeksiyona açık bir alan meydana gelmektedir. Cilt enfeksiyonlarında kimi durumlarda tedaviye dirençli olan mikroorganizmalar ile karşılaşılmaktadır. Bunun gibi durumlarda sistematik tedavi denenmektedir. Cilt yüzey kısmında küçük kırmızı ve pütürlü bir görünüme sahip temre hastalığı kimi durumlarda kaşıntıya da sebep olmaktadır. Temre tedavisi gerçekleştirilirken genel itibari ile kremler tercih edilmektedir. Deri yüzey kısmında yer alan parazitlerin yok olması için krem biçiminde uygulama yapmak çok daha kolay olacaktır. Fazla kaşıntının meydana gelmesi durumunda ciltte leke oluşturabilmektedir. Bu nedenle tedavi sırasında özen gösterilmelidir.

Temre Yarasına Ne Sürülür?

Temre tedavisinde halk dilinde pek çok doğal yöntem kullanılmaktadır. Sirke sürülmesi ya da bitkisel özlerin sürülmesi buna örnek verilebilmektedir. Ancak bu uygulamaların birçoğu ciltte çok daha fazla tahrişe sebep olmaktadır. İyileşmeyi geciktirmektedir ve nüksleri artırmaktadır. Bununla birlikte ciltte kalıcı olan izlere de neden olabilmektedir.

Temre tedavisinde dermatolog desteği almak şart olmaktadır. Kızarıklığın oluştuğu alanlardan alınacak sürüntü örneklerinin boyanması ile mikroskobik inceleme yapılmaktadır ve durumun mantardan dolayı mı kaynaklandığı yoksa bakteriyel nedenlerden dolayı mı kaynaklandığı anlaşılmaya çalışılmaktadır.

Temre Hastalığına Uygulanacak Doğal Yöntemler Nelerdir?

Temre hastalığında kullanılabilecek olan doğal yöntemler şu şekilde olmaktadır:

  • Mersin yaprağının kaynatılarak içilmesi
  • Turp tohumunun sirke yardımıyla lapa hale getirilip uygulanması
  • Eriğin sirkeye batırılarak sürülmesi
  • Kükürt tozunun lekelerin yer aldığı bölgeye sürülmesi
  • Cilt temizliğine büyük bir özen gösterilmesi gerekmektedir.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.