Dolar 34,4096
Euro 36,3049
Altın 2.842,70
BİST 9.420,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Çok Bulutlu
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Cts 14°C
Paz 14°C
Pts 15°C
Sal 17°C

Emrah Safa Gürkan dijital çağda eğitimi T-Talks’ta konuştu

TikTok’un toplumu ilgilendiren önemli konuları alanında uzman isimlerle masaya yatırdığı T-Talks başlıklı sohbet serisi, bu sefer eğitime …

Emrah Safa Gürkan dijital çağda eğitimi T-Talks’ta konuştu
12 Ekim 2022 11:33

TikTok’un toplumu ilgilendiren önemli konuları alanında uzman isimlerle masaya yatırdığı T-Talks başlıklı sohbet serisi, bu sefer eğitime odaklandı. Serinin konuklarıysa Türkiye’de her yaştan insanın severek takip ettiği tarihçi, yazar, akademisyen ve içerik üreticisi Emrah Safa Gürkan, TikTok’ta atık malzemelerden ürettiği içeriklerle tanınan resim öğretmeni Zehra Gürler ve teknoloji alanında ürettiği içeriklerle öne çıkan oğlu Onur Gürler’di. Emrah Safa Gürkan, insanlara öğrenmeyi öğretmenin önemine dikkat çekerken, Zehra Gürler de farklı kuşakların birbirini eğitebilme potansiyeline değindi.

“Hayatı 1 ve 0 olarak görmemek, gri bölgelere de seyahat edebilmek gerekiyor”

Eğitimin yalnızca akademiyle sınırlı kalmaması gerektiğini söyleyen Emrah Safa Gürkan, “Günümüzde artık o kadar çok meslek var ki biz aslında insanlara okulda öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi öğretmeliyiz. Çünkü bilmekle öğrenmek arasında ciddi bir fark var. Benim için eğitim, okuldan sonra da devam edecek şekilde insanın kendine değer katmasıdır. Okul bittikten sonra okumuyor ve araştırmıyorsanız, kendinizi geliştirmiyorsanız, hayatı 1 ve 0 olarak görür, gri bölgelerin farkına varmazsınız. Aslında toplum olarak mühendisliği ve sayısalcılığı övmemiz, mutlaklar üzerinden düşünmemize yol açıyor. Oysa insanların gri bölgelere seyahat edebilmesi, sürekli değişen dünyada kendisini yenileyebilmesi ve aynı zamanda kendine yeni özellikler kazandırabilmesi gerekiyor” dedi.

“Eskinin romantizmini yapıp yeniye burun kıvıran argümanlara itibar etmemeli”

Günümüzde bilginin her an herkes için ulaşılabilir olduğunu ancak işe yarayan bilgilerin kullanılabilir hale getirilmesi gerektiğini belirten Gürkan, farkındalık yaratma konusunda da TikTok’un önemli bir rol üstlendiğine dikkat çekti:

“Geçmişte akıllı çocuklara kitaplar ezberletilirdi çünkü ezber zekayla doğru orantılıydı. Oysa şimdi elimizde akıllı telefonlarımız var ve her şeyi aklımızda tutmamız gerekmiyor. Dahası, bilgi bombardımanına tutulduğumuz bir çağdayız. Bu nedenle önemli olan, bilgiyi rafine bir şekilde alıp işleyebilmek, bilgi öğrenmeyi öğrenmek. Tam da bu noktada TikTok’u insanların farkındalığını artırmak açısından çok önemli buluyorum. Elbette araştırmanız gerek ama TikTok gibi platformlar size güzel bir başlangıç, bir harita sunuyor. Gideceğiniz yeri gösteriyor ama oraya gidip gitmemek size kalıyor. Elbette kitap okumak gibi bilgi edinme alışkanlıklarını kaybetmemek ancak yeni teknolojiyi de mutlaka kullanmak gerekiyor. Dolayısıyla eskinin romantizmini yapıp yeniye burun kıvıran argümanlara itibar etmemeli.Nitekim yaş da artık eskisi gibi tecrübe değil, yük getiriyor. Eskiden insanlar 50 – 60 yaşlarında kariyerlerinde yükselirken gelecekte bu yaşlarda kariyerlerinin düşüşe geçtiğini göreceğiz. Çünkü görsel dünyayı kullanarak birçok şeyi genç yaşta öğrenebilirsiniz. Teknolojiye daha yakın olan gençler bir anda kendilerinden 10 – 20 yaş büyük insanlara göre avantaj sağlayabilirler.”

“TikTok öğretici deneyimlerin ortaya koyulduğu ve sonuçlarının hemen alındığı bir alan sunuyor”

Öğrencileri tarafından resim ve neşe öğretmeni olarak tanımlandığını söyleyen Zehra Gürler ise söz konusu eğitim olduğunda özellikle TikTok gibi platformları çok gerekli bulduğunu belirtti. Gürler, “Eğitim benim için, tecrübelerime ihtiyaç duyan birilerine yoldaşlık etmek ve bildiğim yolda birlikte yürümek demek. Tam da bu yüzden konvansiyonel eğitim dışıında TikTok gibi platformları çok gerekli buluyorum. Çünkü insanlar güçlü bir şekilde hayal gücü kullanarak içerik üretiyorlar ve düetlerle onları deneyimliyor, karşılarındakiyle yaptıkları işlerin ne kadar benzeştiğini görüp mutlu ve motive oluyorlar. TikTok’un sunduğu alan da öğretici deneyimlerin güçlü bir şekilde ortaya koyulduğu ve sonuçlarının hemen alındığı bir alan” dedi.

TikTok yolculuğunun nasıl başladığını da anlatan Gürler, “Atık malzemelerle içerik üretmeye pandeminin ilk dönemlerinde başladım. O günlerde çocuklardan biri beni arayıp portresini ne zaman yapacağımı sorduğunda kahve içtiğimi ve bittiğinde hemen yapacağımı söyledim. Hemen yapmamı istediği için de kahvem biter bitmez fincanımı ters çevirip kahve telvesinden bir porte yaptım. Bunu TikTok’ta paylaştıktan sonra herkesin çok dikkatini çekti. TikTok’a girişim, öğrencilerim tarafından da heyecanla karşılandı. Öğretmenliğimin ilk yıllarından öğrencilerimle bile bu videolar sayesinde yeni bir bağ kurdum. Sonrasında oğlumla içerikler de ürettim. Çünkü özellikle farklı kuşaktan insanların birlikte video çekmesinin harika bir düşünce olduğuna inanıyorum. Gelecekteyse hayalim, TikTok’ta daha etkin ve doğru içeriklere daha fazla insana ve özellikle çocuklara ulaşabilmek. Çünkü ben en çok çocuklardan öğrenen bir eğitimciyim ve tüm eğitimcilerin de böyle bir ihtiyaç hissetmesini arzu ediyorum” diye konuştu.

“Önemli olan merak duygusunu kaybetmemek”

Gürler’in tıpkı kendisi gibi içerik üreticisi olan oğlu Onur Gürler de “Aslında annemin sosyal medya macerası, katılmak istediğim bir çekilişle başladı.18 yaşından küçük olduğum için kendisinin benim yerime katılmasını rica ettim ve böylece dijital dünyaya girdi. Sonrasında en güzel iş birliğimiz TikTok’ta oldu. Burada önemli olanın merak duygusu olduğuna inanıyorum. Eğitim, merak duygumuzu kaybetmediğimiz sürece kişisel gelişimimize fayda sağlıyor. Ben de her zaman bir şeyleri araştırıyor ve içeriklerimi bu şekilde oluşturuyorum. Bizi takip edenlere de bunu öneriyorum” sözleriyle annesini destekledi.

T-Talks serisi; TikTok platformunun internette pozitiflik, yaratıcılık, mutluluk ve her şeyden önce neşe vaat eden kimliğini temel alarak ortaya çıktı. TikTok’un topluluğuna ilham vermeyi hedeflediği T-Talks serisi #ttalkstürkiye çatısı altında üretmeye ve kullanıcıların hayatlarına ışık tutmaya devam edecek.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.