Dolar 35,3281
Euro 36,4812
Altın 3.033,41
BİST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
15°C
Parçalı Bulutlu
Cum 11°C
Cts 9°C
Paz 6°C
Pts 6°C

Fonksiyonel Tıp Neden Önemlidir?

Fonksiyonel Tıp Neden Önemlidir?
4 Mayıs 2022 15:06

Hastalığın kök nedenleri hakkında kafa yoran ve sağlıklı bir yaşamın anahtarını kişiye vermeyi amaçlayan fonksiyonel tıp, günümüzde kişilerin her türlü bilgiye anında ulaşabilmeleri sayesinde bir hayli popülerlik kazanmış durumdadır. Fonksiyonel tıp sayesinde, kişi edinmiş olduğu yanlış alışkanlıklardan anında vazgeçer ve doğru bir yaşam tarzı edinmeye çalışır.

Organ odaklı olarak değil de sistem odaklı olarak yaklaşılan fonksiyoneltıp bünyesinde, hastalık tanılarına yönelik tedavilerden çok temeldeki sorunun iyileştirilmesi amaç haline getirilmiştir. Vücudun doğru işleyişi adına bağışıklık sistemi, dolaşım sistemi, sindirim-boşaltım sistemi gibi birçok sistem devrededir. Yapılan derinlemesine araştırmalar neticesinde tüm bu sistemlerdeki en ince ayrıntılara kadar inilip sorun, kökten çözülmeye çalışılır.

Fonksiyonel Tıp Kişileri Nasıl Değerlendirir?

Fonksiyonel tıp alanında kişiler salt beden olarak değil beden/zihin/ruh bağlamında değerlendirilir. Sağlığın bu üç alanın birlikte değerlendirilmesiyle elde edileceğine odaklanılır. Fonksiyonel tıp bünyesinde, kök nedenin ortadan kaldırılması ve bu sayede vücudun kendi kendini iyileştirebileceği yaklaşımı benimsenir. Bu bağlamda, klasik tedavi yöntemlerinin yanı sıra hayat tarzına yönelik değişiklikler, beslenme ve besin değişiklikleri, stres yönetimi ve çevresel toksik yük yönetimi ön plana çıkarılır.

Birçok hastalıkta temel sebep olarak görülen bağırsak mikrobiyotası bozuklukları ve besin intoleransları esas odak noktaları olarak sistem bünyesinde konumlandırılır. Fonksiyonel tıp uzmanı, tüm bu konularda kişiyi tamamıyla bilgilendirip gereken planlama sürecini yürütür.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.