Fonksiyonel Tıp Neden Önemlidir?
Hastalığın kök nedenleri hakkında kafa yoran ve sağlıklı bir yaşamın anahtarını kişiye vermeyi amaçlayan fonksiyonel tıp, günümüzde kişilerin her türlü bilgiye anında ulaşabilmeleri sayesinde bir hayli popülerlik kazanmış durumdadır. Fonksiyonel tıp sayesinde, kişi edinmiş olduğu yanlış alışkanlıklardan anında vazgeçer ve doğru bir yaşam tarzı edinmeye çalışır.
Organ odaklı olarak değil de sistem odaklı olarak yaklaşılan fonksiyoneltıp bünyesinde, hastalık tanılarına yönelik tedavilerden çok temeldeki sorunun iyileştirilmesi amaç haline getirilmiştir. Vücudun doğru işleyişi adına bağışıklık sistemi, dolaşım sistemi, sindirim-boşaltım sistemi gibi birçok sistem devrededir. Yapılan derinlemesine araştırmalar neticesinde tüm bu sistemlerdeki en ince ayrıntılara kadar inilip sorun, kökten çözülmeye çalışılır.
Fonksiyonel Tıp Kişileri Nasıl Değerlendirir?
Fonksiyonel tıp alanında kişiler salt beden olarak değil beden/zihin/ruh bağlamında değerlendirilir. Sağlığın bu üç alanın birlikte değerlendirilmesiyle elde edileceğine odaklanılır. Fonksiyonel tıp bünyesinde, kök nedenin ortadan kaldırılması ve bu sayede vücudun kendi kendini iyileştirebileceği yaklaşımı benimsenir. Bu bağlamda, klasik tedavi yöntemlerinin yanı sıra hayat tarzına yönelik değişiklikler, beslenme ve besin değişiklikleri, stres yönetimi ve çevresel toksik yük yönetimi ön plana çıkarılır.
Birçok hastalıkta temel sebep olarak görülen bağırsak mikrobiyotası bozuklukları ve besin intoleransları esas odak noktaları olarak sistem bünyesinde konumlandırılır. Fonksiyonel tıp uzmanı, tüm bu konularda kişiyi tamamıyla bilgilendirip gereken planlama sürecini yürütür.