Lokma Dağıtımı
Ülkemizde genel itibarıyla emeği kutsallaştıran bir lezzet olarak görülen lokma tatlısı, özenle yoğrulan çok güzel bir tattır. Lüks olarak görülmeyen eşsiz keyfi, hayatı fazlasıyla anlamlandırır. Toplumsal bazda lokma dağıtımı, üzücü, sevindirici veya acı verici bir olay sonrası yapılır. Bu tip olayların akabinde lokma dağıtmak, adet haline gelmiştir.
Lokmayı yiyen insanlardan, dini ritüel anlamında dua beklenir. Başlangıçta Ege bölgesinde bilinen ve sürdürülen lokma kültürü, tüm ülkeye yayılmış durumdadır. Yapılan veya yaptırılan lokma tatlısı, yüzlerce kişiye servis edilir. Çoğunlukla ölen kişinin ruhuna yapılan bu tatlı dağıtımı, ölen kişinin yakınlarını büyük bir iç huzura kavuşturur.
Lokma Niçin Dağıtılır?
Nişan, düğün, sünnet ve askerlik gibi çeşitli hadiseler sırasında dağıtılan lokma, insanların mutlu gününde dostlarını yanında hissetmesine güzel bir aracı olarak değerlendirilebilir. Böylelikle insanlar sevinçlerini veya üzüntülerini lokma döktürmek yoluyla diğerleriyle de paylaşabilirler. İnsanlara yeterince huzur veren bu eylem, sık sık tekrarlanıp etraftakilerle duyguların yoğun paylaşımı arzulanır.
İstanbul lokmacı, yapmış olduğu tüm lokmalarda yiyen kişilerin beğenilerini kazanmayı amaçlamakta; belirli bir kalite doğrultusunda ürünlerini ortaya koymaktadır. Lokma yiyip de hoşlanmayan neredeyse yok gibidir. Ancak yenilen lokmanın da ağızlarda hoş bir tat bırakması için kıvamının iyi olması ve kaliteli malzeme kullanılarak ortaya konulması gerekir. Böylelikle lokmadan tadan kişilerin ağzında, uzun süre gitmeyecek bir lezzet kalır.