Stent İşlemi Nedir?
Stent işlemi, tıkalı damarların açılmasında uygulanan tedavi yöntemidir. Tedavinin kalıcı olması ve hastanın mevcut rahatsızlıklarının giderilebilmesi için çeşitli medikal aparatlar kullanılır. Stent nedir ve hangi durumlarda stent takılır sorusu araştırılan bir diğer husustur. Stent, metal ve plastik malzemeden oluşan ağ şeklindeki tüplerdir. Vücutta herhangi bir nedenden kaynaklı olarak oluşan pıhtıların açılması ve yeniden oluşumunun engellenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda stent işlemi, meydana gelen safra kanallarının tıkanıklığında ve idrar yollarının açılması gibi durumlarda kullanılır. Stentler, kullanım durumuna göre vücutta kalıcı olarak durabilir.
Stent Nasıl Takılır?
Stent nasıl takılır araştırıldığında birtakım detaylar öne çıkar. Stent takılmadan önce hastanın uygulaması gereken sorumluluklar nelerdir? Gibi pek çok bilgiler ameliyat öncesinde hastaya yardımcı olan direktiflerdir. Stent işlemine başlanmadan önce kasıktaki büyük damarlar belirlenir. İnik bir balon üzerine sarılı olan stentler, kasıktaki damardan kalbe giden ve tıkalı olan damara yönlendirilerek yerleştirilir. Balon şişirildikten sonra stent tam anlamıyla doğru noktayı bulur.
Ardından balon indirilerek stent üzerinden geri çıkarılır. İşlem sonrasında açılan kasık bölgesi dikilerek operasyon kalbe stent takılması tamamlanır. Stent öncesinde hastaların alkol, sigara gibi direkt damarları etkileyecek ürünlerden kaçınması gerekir. Aynı zamanda ameliyattan 8 saat öncesinde hastaların yemek yemesi uygun değildir. Kanamayı etkileyen kan sulandırıcı gibi ilaçlar operasyon öncesinde mutlaka kesilmelidir. Ameliyat sonrasında da doktorun vermiş olduğu ilaçlar düzenli olarak kullanılması gerekir.