Dolar 34,4208
Euro 36,3735
Altın 2.836,84
BİST 9.490,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Çok Bulutlu
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Cts 14°C
Paz 14°C
Pts 15°C
Sal 17°C

Temperli Cam

Temperli Cam
4 Mayıs 2022 15:25

Bir güvenlik cam türü olan temperli cam, orijinal camın direncini arttırmak için termal olarak işlenir. Çoğu uygulama sırasında kullanılmak için genel itibarıyla gereksinim duyulan daha güvenli ve güçlü bir cam şeklini oluşturur. Temperleme eylemi, işleme özel ısıtma sistemleriyle camların 600°C – 650°C arasındaki sıcaklıklara getirilerek ani bir şekilde hava yoluyla soğutulmasıdır.

Temperleme işlemi sonucunda camın dış yüzeylerine kompresyon yani sıkıştırma gerilmesi, camın ortasına ise çekme gerilmesi yani tansiyon kazandırılır. Cam, bu işlemler yoluyla darbelere veya çekmeye karşı dayanıklı hale gelir. Yarı temperli cam da temperli camla aynı fırında üretilir. Daha az soğutulmasından kaynaklı yüzey gerilimi azdır. Dayanımı, temperli camın yarısı kadar olur.

Temperli Cam Nasıl Bir Direnç Gösterir?

Normal cam, kırıldığı takdirde son derece büyük ve keskin parçalara ayrılırken temperli cam, küçük ve keskin olmayan parçalara ayrılır. Yaralama riskini minimuma indirgeyen bu durum, oldukça mühimdir. Orijinal cama nazaran, 4-5 kat daha dayanıklıdır. Kaliteli bir termal dayanıklılığa sahiptir. Sıcaklık farklarına dayanım gösterir. Temperlenme eylemine tabi tutulan cam, 300°C ısıl şoka dayanırken temperlenmemiş cam, 40°C ısıl şoka uğradığı zaman kırılabilir.

Termal şok direncinin artmasıyla temperli cam, 150-200°C’ye kadar olan sıcaklık değişimlerine dayanır. Camlar, temperli cam haline getirildikten sonra üzerinde belirli işlemler uygulanamaz. Yapılan ısıl işlemler, camın özelliklerinde bir değişim meydana getirmez.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.