Haber Safir
GÜNDEM 11.04.2026 - 08:23

Artemis II Görevi Başarıyla Tamamlandı: Orion Kapsülü Dünya'ya Döndü

NASA'nın 50 yılı aşkın aradan sonra Ay'a gönderdiği insanlı uzay aracı Artemis II görevi, Orion kapsülünün Pasifik Okyanusu'na sorunsuz inişiyle başarıyla tamamlandı.

Artemis II Görevi Başarıyla Tamamlandı: Orion Kapsülü Dünya'ya Döndü

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) tarafından 50 yılı aşkın bir aranın ardından Ay'a gönderilen ilk insanlı uzay aracı olan Artemis II görevi, başarılı bir şekilde tamamlanarak Dünya'ya geri döndü. Görev kapsamında uzaya fırlatılan Orion kapsülü, ABD Doğu Yakası yerel saatiyle 20:07'de (Türkiye saatiyle 03:07), California eyaleti açıklarındaki Pasifik Okyanusu'na sorunsuz bir iniş gerçekleştirdi.

REKOR MESAFEYE ULAŞILDI

Komutan Reid Wiseman, pilot Victor Glover, görev uzmanı Christina Koch ve Kanadalı astronot Jeremy Hansen'den oluşan Orion mürettebatı, gezegenimizden şimdiye kadar ulaşılan en uzak mesafeyi, yaklaşık 407 bin kilometreyi aşarak yeni bir rekor kırdı. Kapsül, öngörülen zamanda, saatte 30 kilometrelik bir hızla okyanus yüzeyiyle buluştu. İnişin ardından soğuması beklenen kapsüle, yardım ekipleri botlarla yanaşarak mürettebatla iletişime geçti.

Artemis II ekibi, Dünya ve Ay çevresinde gerçekleştirdiği 10 günlük görev uçuşu boyunca toplamda 1 milyon 118 bin kilometreye yakın bir mesafe katetti.

KRİTİK TESTLER BAŞARIYLA TAMAMLANDI

Dört astronottan oluşan ekip, görev süresince uzay aracının sistemlerini titizlikle test etti. Ayrıca, Ay'ın daha önce hiç görüntülenmemiş kısımlarını belgeleyerek gelecekteki misyonlar için potansiyel iniş bölgelerini araştırdı. Artemis II misyonu, Ay yüzeyine doğrudan inmese de, Ay'ın en net ve yakın çekim fotoğraflarını elde etmeyi başardı. Bu görev, insanlı Ay inişini hedefleyen Artemis III misyonu için kritik bir hazırlık adımı olarak değerlendirildi.

TARİHİ BİR GÖREV

Artemis II astronotları, Ay'ın insan gözüyle daha önce görülmemiş kısımlarını ilk kez gören ve görüntüleyen ekip olarak tarihe adlarını yazdırdı. Orion kapsülü, bu önemli görev için 1 Nisan'da Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılmıştı.

BAŞKAN TRUMP'TAN TEBRİK

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya platformları üzerinden yaptığı açıklamayla Artemis II misyonunu başarıyla tamamlayan mürettebatı tebrik etti. Başkan Trump, mesajında, "Tüm yolculuk olağanüstüydü, iniş kusursuzdu ve ABD Başkanı olarak, bundan daha gururlu olamazdım." ifadelerini kullandı. Orion uzay aracının mürettebatını Beyaz Saray'a davet eden Trump, "Hepinizi yakında Beyaz Saray'da görmeyi dört gözle bekliyorum. Bunu tekrar yapacağız ve ardından, bir sonraki adımı gerçekleştireceğiz." sözleriyle beklentilerini dile getirdi.

Bu arada, Pasifik Okyanusu'nda soğuması beklenen Orion kapsülünün kapağı yardım ekipleri tarafından açıldı ve astronotlar uzay aracından çıkarıldı. İlk olarak botlara alınan mürettebat, daha sonra helikopterle yakındaki bir gemiye nakledildi. Astronotların sağlık durumlarının iyi olduğu ve Dünya koşullarına hızlı bir adaptasyon gösterdikleri belirtildi.

Sıradaki Haber Yükleniyor...

"Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için sitemizde çerezler (cookies) kullanıyoruz.

antalya escort

bodrum escort